Hlavní obsah

Olympiádu nerušit, jen odložit, nabádá desetibojařský světový rekordman Mayer

Paříž

Desetibojařský světový rekordman Kévin Mayer by byl pro odložení olympijských her v Tokiu. Mistr světa z roku 2017 si nemyslí, že by se do července situace kolem koronaviru dostatečně uklidnila. Sám se navíc teprve musí na olympiádu kvalifikovat, zatím nemá splněná požadovaná kritéria. Potřeboval by absolvovat alespoň jeden desetiboj, jenže zahájení sportovních soutěží je v nedohlednu.

Foto: Jan Kucharčík

Kévin Mayer na archivním snímku z mistrovství Evropy v Berlíně.

Článek

"Opravdu bych byl rád, aby olympijské hry odložili, ale nerušili je," řekl v rozhovoru pro francouzský list L'Equipe. "Nemám nezbytné zdravotnické informace a znalosti, ale jsem velmi matematicky založený a podle grafů, které jsem měl možnost vidět, pandemie ještě zdaleka nedosáhla vrcholu a nevidím možnost, jak by mohla být do července úplně pryč," argumentoval proti představě MOV a organizátorů, že by hry mohly začít v řádném termínu 24. července.

Osmadvacetiletý Mayer ještě nemá účast OH zajištěnou. Loni mimo jiné vinou odstoupení z MS kvůli zranění nedokončil žádný desetiboj, takže nesplnil limit mezinárodní federace 8350 bodů. Ve své hlavní disciplíně vůbec nefiguruje ve světovém žebříčku, z nějž se atleti rovněž mohou kvalifikovat, protože nemá potřebné dva závody za posledních 18 měsíců. V roce 2018 absolvoval kompletní desetiboj jen v Talence, kde výkonem 9126 bodů překonal světový rekord.

I v jeho rodné Francii panují mimořádná opatření, která mu znesnadňují trénink. Navíc není jasné, kdy atletická sezona začne. "Moje aktuální zásada je: Trénuju, jak nejlépe dokážu, i když před sebou nemám žádný závod. A budu rád, když nějaký přijde. Ale nechci si dělat falešné naděje směrem k olympiádě," uvedl.

Vzhledem k šíření koronaviru na závody ani nemá náladu. "Sportovní podniky jsou enormně cenné, když je všechno v pohodě, ale tváří v tvář pandemii už tomu tak není. Lidé nemají takový elán. Já ho v každém případě teda rozhodně nemám," dodal.

Reklama