Hlavní obsah

Vykašlával jsem krev, popisuje boj s koronavirem atlet Melloni

Milán/Praha

Itálie prožívá složité časy. Počet nakažených novým koronavirem v zemi převýšil už 47 000 a zemřelo 4032 lidí, což už je více než v Číně, odkud se pandemie rozšířila. Jedním z nakažených je i atlet Edoardo Melloni, běžec na středních a dlouhých tratích, který zažil dramatické chvíle.

Foto: Sport.cz

Svůj boj s koronavirem popsal italský běžec Edoardo Melloni.

Článek

„Příznaky jsou subjektivní a liší se od člověka k člověku. U mě to začalo banální horečkou asi 37,5 stupně a mírným kašlem. Ten se však stával den ode dne intenzivnějším, až to přešlo v záchvaty úporného kašle," popisuje v rozhovoru pro magazín AIPS třicetiletý muž, jenž se podle svých slov nejspíš nakazil v milánském metru.

Že už je situace kritická, bylo Mellonimu jasné poté, co zjistil, že vykašlává krev. „Naštěstí jsem se včas dostal na pohotovost, kde mně diagnostikovali zápal plic a měl jsem i pozitivní test na koronavirus. S tím přichází i částečná či úplná ztráta čichu a chuti, tyto symptomy vykazují v nemocnici dva ze tří pacientů. U mě to byla chuť. Nebyl jsem vůbec schopen rozeznat, zda mám v ústech kousek čokolády, nebo vařenou mrkev či těstoviny s omáčkou," přidává atlet klubu CUS Pro Patria, který se nedávno připravoval i v Keni.

Po dvou dnech intenzivní léčby, během níž se lékaři zaměřili na kombinaci prostředků používaných k léčbě artritidy a pacientů infikovaných HIV, tedy obdobně jako ve Wu-chanu, se Melloni cítí mnohem lépe. Na své facebookové stránce vystavil fotografie v roušce a bez ní. „Doufám, že se odtud brzy dostanu," vzkazuje atlet z nemocnice v Miláně, centra Lombardie, která je infekcí postižena v Itálii vůbec nejhůř.

Reklama