Hlavní obsah

Hitler si kvůli němu trhal vlasy, on pak v chudobě závodil proti koním. Kdo byl Jesse Owens?

Praha

Je tomu přesně 40 let, co svět opustil legendární atlet Jesse Owens. Americký sportovec toho za svůj život stihl hodně. Jako závodník černé pleti čtyřmi zlatými medailemi zničil Hitlerův sen o triumfu bílé rasy na olympijských hrách v Berlíně 1936. Jeho sláva ale brzy zšedla. Nevyšlo mu podnikání ani pokus o vytvoření černošské baseballové ligy. Nakonec mu pomocnou ruku podala vláda USA. Kdo byl Jesse Owens?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hitlerovi vypálil rybník. Legendární atlet Jesse Owens čtyřikrát triumfoval na olympiádě v Berlíně 1936.Video: sntv

 
Článek

Popularita Jesseho Owense vyletěla raketovou rychlostí k nebi během předválečného zápolení pod pěti kruhy v Berlíně 1936. Očekávaná triumfální dominance árijské rasy tehdy na domácím šampionátu přímo před zraky Adolfa Hitlera vzala za své.

Mohl za to jeden skromný chlapík z Alabamy, který to jako černoch sice v tehdejší době neměl dvakrát jednoduché, za to to byl ale setsakramentský rychlík. Atleticky perfektně vybavený Owens triumfoval hned ve čtyřech disciplínách: na stovce, dvoustovce, ve skoku dalekém a štafetě 4x100 m.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

“I always loved running. I wasn’t very good at it, but it was something you could do all by yourself, all under your own power. You could go in any direction, fast or slow as you wanted, fighting the wind if you felt like it, seeking out new sights just on the strength of your feet and the courage of your lungs.” — #JesseOwens . There are days during all of this we’re dealing with #covıd19 that I find a great degree of peace and solace in occasionally taking a look back in history (especially running history). . The legendary Jesse Owens (at right above), who won four gold medals at the 1936 Olympics in Berlin, was born to sharecropper parents and was the grandson of slaves in Oakville, Ala. From the age of seven he worked in cotton fields with his family, but would later discover his immense athletic gifts when he starred in track and field in high school. . I love reading about Owens because he clearly was a great mean and an athlete for the ages; but he also was a man who loved the simple pleasure of running, something we all can experience. . As he once said, “The battles that count aren't the ones for gold medals. The struggles within yourself — the invisible, inevitable battles inside all of us — that's where it's at.” . I got day 12 of my #runningstreak in the books today, by the way — how did your run go? . #myruntoday #runninghistory #5kadaychallenge #5kaday #runhappy #lovetorun #socialdistancing #socialdistance #socialdistancerunning #runningstreakchallenge

Příspěvek sdílený The Half Marathoner (@halfmarathons_net),Bře 30, 2020 v 12:37 PDT

A Německu Owensova nadvláda u atletického oválu vůbec nechutnala. Hitler se po jeho vítězství v závodě na 100 metrů dokonce zvedl ze své lóže a rozzuřený opustil stadion.

Jenže nic netrvá věčně a ani sláva černošského atleta, který donutil Hitlera „trhat si vlasy" brzy vzala za své. V rasově segregovaných Spojených státech neměl ani sportovec jeho kvalit na růžích ustláno. Poté, co Owens odmítl odjet na závody do Evropy, byl z národního týmu vyhozen a pak už se jeho život řítil strmě dolů.

Naprostým fiaskem skončil jeho pokus o vytvoření černošské West Coast Baseball Association. Jako viceprezident ligy a majitel jednoho z klubů lákal například diváky na zápasy bizarním závodem, ve kterém soutěžil v běhu proti koni. A neúspěšný pokus o založení nové ligy skončil pouhé dva měsíce od svého představení veřejnosti.

Owens se poté pokusil znovu podnikat, ale ani jako majitel čistírny neuspěl a brzy skočil doslova na dlažbě. Z bankrotu mu pomohla až vláda USA a postupně rozvolňující se celospolečenská atmosféra 60. let týkající se otázky rasových problémů.

Známý sportovec se v roce 1966 stal takzvaným Vyslancem dobré vůle a jako takový zastupoval automobilku Ford a Olympijský výbor Spojených států amerických.

Owens zemřel v roce 1980 na rakovinu plic. Bylo mu 66 let. Jeho životní dráha a zejména pak jeho triumfální opanování předválečných olympijských her v Berlíně ale nikdy zapomenuto nebylo. Owens se totiž navždy stal jejich symbolem.

Reklama

Související témata: