Hlavní obsah

Světová atletika vytvořila fond pro atlety ve finančních potížích

Monte Carlo

Světová atletika (WA) ve spolupráci se svou nadací vytvořila fond pro profesionální atlety, kteří mají finanční problémy kvůli pandemii koronaviru. Je v něm 500 000 dolarů (12,5 milionu korun). Mohou z něj čerpat sportovci, kteří vzhledem k zastavení závodů přišli o příjmy.

Foto: Sport.cz

Maratonec Wilson Kipsang skončil v Keni na policejní stanici, protože porušil nařízení v souvislostí s pandemií koronaviru.

Článek

Pro řadu atletů jsou totiž startovné a odměny za umístění v mezinárodních závodech hlavním zdrojem příjmů. V některých regionech není obvyklé, aby měli základní příjem ze střediska vrcholového sportu, na který se mohou spolehnout například čeští atleti.

Proto se mohou vrcholoví atleti dostat do existenčních problémů. Například i elitní americká kladivářka Gwen Berryová zvažovala, že se přihlásí mezi nezaměstnané. Mezinárodní atletická nadace (IAF), kterou atletická federace zřídila v roce 1986 pro své dobročinné projekty, dala dohromady zdroje z rozpočtů pro tento i příští rok.

Sám předseda Světové atletiky Coe usedne do čela odborné pracovní skupiny, která bude posuzovat žádosti ze všech regionů. Jejími členy budou také olympijský šampion a světový rekordman v běhu na 1500 metrů Hicham El Guerrouj a olympijská vítězka ve skoku o tyči Katerina Stefanídiová.

Poprvé se sejdou tento týden, aby upřesnili podmínky žádostí a způsob čerpání grantů a hledali další možné finanční zdroje. Coe ocenil El Guerrouje za nápad na tento fond a poděkoval čestnému předsedovi IAF monackému knížeti Albertu II. za velkou podporu.

"Jsem v neustálém kontaktu s atlety po celém světě a vím, že hodně z nich má finanční těžkosti kvůli zrušení většiny mezinárodních závodů v posledních dvou měsících. Naši profesionálové spoléhají na prize money jako část svého výdělku a my si uvědomujeme, že na závodní sezonu na dráze i na silnici tato pandemie tvrdě dopadla," uvedl šéf Světové atletiky v tiskové zprávě.

A krize bude ještě minimálně několik měsíců trvat. Začátek mezinárodní sezony je v nedohlednu. "Doufáme, že budeme schopni později uspořádat alespoň nějaké závody, ale souběžně se budeme také snažit pomoci co největšímu počtu atletů prostřednictvím tohoto fondu i dalších peněz, které plánujeme získat od přátel v našem sportu," doplnil britský funkcionář.

Kníže Albert II. byl u založení atletické nadace, která za více než 35 let činnosti věnovala na různé projekty přes 30 milionů dolarů. "Doufáme, že tento fond pomůže atletům, kteří se připravují na mezinárodní soutěže včetně olympijských her v Tokiu k tomu, aby mohli pokračovat v tréninku a podporovat své rodiny. Tohle je zbaví nějakého stresu v této nejisté době," řekl dvaašedesátiletý monarcha, který nemoc covid-19 sám prodělal.

Reklama