Hlavní obsah

Skvělá zpráva pro běžce, závody povoleny! Poletí po startu roušky vzduchem?

Praha

Konec soupeření jen se stopkami či na běžeckých pásech a trenažerech, od příštího týdne se opět může závodit. Pochopitelně za splnění předepsaných podmínek. Takový je výsledek jednání zástupců iniciativy Za zdravé Česko sdružující pořadatele běžeckých závodů s Rastislavem Maďarem, vedoucím expertního týmu ministerstva zdravotnictví.

Foto: Mizuno Trail Running Cup

Hromadné závody běžců by opět měly být realitou. (ilustrační foto)

Článek

Ještě před týdnem byl náměstek resortu Roman Prymula ke konání masovějších akcí skeptický. Teď jsou ale zástupci státu i pod vlivem příznivého vývoje pandemie a informací od pořadatelů ke konání běžeckých či cyklistických závodů vstřícnější.

Pohyb na zdravém vzduchu prospívá zdraví, a tak jedinou hrozbou související se závody bylo srocování většího množství lidí. Zástupci iniciativy tak navrhli, že by závodníci startovali například v pěti stočlenných vlnách. A to docent Maďar odsouhlasil.

„Za podmínek, že zaručíme, že se běžci z těch vln nikde nebudou srocovat a dokážeme je oddělit, do kvóty se započítávají i pořadatelé,“ říká Marek Tesař, jehož tým organizuje závody Běhej lesy.

Pořadatelé by tak měli ideálně oddělit prostor startu a cíle, dále mají za úkol důkladně edukovat účastníky, aby na start nešli, pokud se necítí dobře, a brali v potaz, zda jsou v kontaktu s někým z koronavirem nejohroženějších skupin.

Jak to bude s rouškami? Před startem by je všichni účastníci mít měli, po něm budou povinné jen u pořadatelů. A tak po výstřelu budou roušky buď zahazovat, nebo si stáhnou nákrčníky, což ale v letní sezoně nemusí být příliš komfortní.

Počet může narůstat

Pro organizátory větších akcí je důležitá i vyhlídka, že nemusí zůstat u hranice 500 účastníků. „Od 25. května má přijít další vlna uvolnění, který by v případě příznivého vývoje mohla tuto hodnotu až násobně navýšit,“ hlásí Tesař.

Seriál Běhej lesy má po změnách aktuálně plánované první závody v červenci, masovější RunCzech počítá se svými závody včetně pražského maratonu a půlmaratonu na podzim.

„V tuto chvíli nám nechtěli slibovat ty největší akce s tím, že když se po dvou vlnách uvolnění nebude nic zlého dít, může se počet závodníků dál navyšovat. Ale z té schůzky jsem měl moc příjemný pocit, bylo vidět, že pan docent Maďar sportu fandí, na nás je, abychom dodržovali předepsaná pravidla,“ dodává Tesař.

Reklama