Hlavní obsah

Sedm ruských atletek dostalo dvouleté tresty za doping

MOSKVA

Sedm předních ruských atletek dostalo dvouletý trest zákazu startů za manipulaci s dopingovými vzorky. Národní svaz v pondělí vynesl verdikt nad všemi závodnicemi, jejichž prohřešky byly oznámeny týden před olympijskými hrami. Pět z nich, které byly v nominaci, proto o účast v Pekingu přišly.

Článek

Mezi potrestanými jsou i elitní mílařky - dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová a halová světová šampionka a rekordmanka Jelena Sobolevová. Suspendovány byly i další běžkyně Julija Fomenková, Světlana Čerkasovová, Olga Jegorovová, dále mistryně Evropy a stříbrná medailistka z MS v hodu diskem Darja Piščalnikovová a bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová.

Podle verdiktu ruských funkcionářů platí tresty vesměs zpětně od jara 2007, kdy byly odebrány první vzorky. Například Sobolevová tak už v době zastavení činnosti získala titul halové mistryně světa a stříbro z venkovního MS, Piščalnikovová byla loni v srpnu na světovém šampionátu v Ósace rovněž druhá.

O všechny tyto výsledky i o vydělané peníze nyní atletky nejspíš přijdou. Z druhého místa historických tabulek by měl být vymazán i osobní rekord kladivářky Chanafejevové 77,36 metru.

Tomašovová: Vinu necítím

"Všech sedm sportovkyň jsme shledali vinnými. Neměli jsme jinou možnost než uložit trest a dva roky jsou v tomto případě minimum," uvedl prezident ruského atletického svazu Valentin Balachničov. Podle něj existují nezvratné důkazy o podvádění. "V jejich vzorcích DNA prostě neodpovídá," dodal.

S tím však Tomašovová nesouhlasila. "Já tedy rozhodně žádnou vinu necítím," prohlásila. Podle ní se všechny atletky proti postihu odvolají; jedinou výjimkou je bývalá mistryně světa v běhu na 5000 metrů Jegorovová, která už ukončila kariéru.

Ruským atletkám by tak měl zákaz startů vypršet příští rok na jaře, stihly by tudíž i přípravu na mistrovství světa v Berlíně. Mezinárodní federace IAAF však požaduje, aby za začátek jejich trestu byl považován až konec letošního července, kdy byl jejich prohřešek zveřejněn a Ruskám byla zastavena činnost. Nesměly by tak závodit až do léta 2010.

Generální sekretář svazu Michail Butov uvedl, že Rusové se při rozhodování o trestu řídili pravidly světové antidopingové agentury WADA. IAAF však jejich verdikt považuje za nepřijatelný a hodlá se proti němu odvolat ke sportovní arbitráži v Lausanne.

IAAF přišla na nesrovnalosti v DNA ruských sportovkyň při porovnání vzorků odebraných při letošní dopingové kontrole v Moskvě a výsledků opakovaných analýz uložených vzorků z minulého roku. Podle IAAF atletky podepsaly předání vzorků, u nichž posléze vyšlo najevo, že nebyly jejich.

Reklama