Hlavní obsah

Atletický kouč Graham dostal na rok domácí vězení

SAN FRANCISCO

Bývalý atletický kouč Trevor Graham dostal roční trest domácího vězení a musí zaplatit pokutu 5000 dolarů (téměř 100 tisíc korun). Soudkyně tak nevyhověla návrhu vyšetřovatelů z minulého týdne, podle nějž si Graham zasloužil za lhaní během dopingové kauzy laboratoře BALCO deset měsíců vězení.

Článek

Jamajčan Graham v minulosti trénoval sprinterské hvězdy Marion Jonesovou, Tima Montgomeryho a Justina Gatlina, kteří byli později potrestáni za doping. Někdejší atletická královna Jonesová si dokonce za lhaní při vyšetřování své kauzy a Montgomeryho aféry s falešnými šeky odseděla půl roku ve vězení.

Podle soudkyně Susan Illstonové už byl pětačtyřicetiletý Graham potrestán dostatečně tím, že nesmí z rozhodnutí americké antidopingové agentury USADA do konce života trénovat atlety. Polehčující okolností v jeho případě je navíc i fakt, že sám aféru odstartoval, když poslal úřadům anonymně injekční stříkačku s tehdy nezjistitelným steroidem, jenž se vyráběl v BALCO.

Graham, stříbrný medailista z jamajské štafety na 4x400 metrů z olympijských her 1988 v Soulu, se v současné době živí jako řidič školního autobusu v Raleighu v Severní Karolíně. V zaměstnání může po rozsudku zůstat, své bydliště může ještě opouštět v církevních a lékařských záležitostech.

Agentura AP připomíná, že Graham je druhou osobou ze sportovního prostředí během jednoho měsíce, které soudkyně Illstonová v souvislosti s lhaním vyšetřovatelům ohledně užívání dopingu udělila domácí vězení místo pobytu za mřížemi. Před dvěma týdny byla na půl roku odsouzena bývalá americká cyklistka Tammy Thomasová.

Z lhaní vyšetřovatelům je obviněn i rekordman v počtu homerunů v baseballové MLB Barry Bonds, jehož čeká soud v březnu příštího roku.

Reklama