Hlavní obsah

Běžkyně Kratochvílová je v rekordmanské Síni slávy

Do rekordmanské Síně slávy byla dnes v Pelhřimově uvedena bývalá atletka Jarmila Kratochvílová, která je téměř 37 let držitelkou světového rekordu v běhu na 800 metrů. Ocenění uděluje Agentura Dobrý den spravující české rekordy obvykle na festivalu rekordů. Konání jeho letošního 30. ročníku bylo kvůli koronaviru zrušeno.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Česká atletka Jarmila Kratochvílová, držitelka nejdéle platného světového rekordu v běhu na 800 metrů, byla 11. května 2020 uvedena do Rekordmanské síně slávy pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Článek
Fotogalerie

Koronavirová pandemie ovlivnila i sportovní akce, včetně té největší - olympijské hry v Tokiu byly odloženy na příští rok. Pro rozčarování některých sportovců má Kratochvílová pochopení. Pocity přirovnala k těm, které prožívala v roce 1984, kdy se komunistické státy neúčastnily olympiády v Los Angeles.

Světový rekord na 800 metrů zaběhla časem 1:53,28 v Mnichově v červenci 1983. Nebyl to závod, na který by speciálně ladila formu, delší trať tehdy běžela jen shodou náhod. Z pražského závodu, který absolvovala před tím, se cítila unavená. V Mnichově nechtěla riskovat zranění v běhu na dvousetmetrové trati, která měla být "testem rychlosti". Namísto toho se rozhodla běžet delší vzdálenost, aby se zbytečně nevyčerpala před mistrovstvím světa.

"Možná takhle se dělají světové rekordy, rekord se zrodil z absolutní pohody," řekla dnes novinářům Kratochvílová.

Devětašedesátiletá Kratochvílová se narodila v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Svůj sportovní život spojila s Čáslaví, kde stále trénuje mládež. Doufá, že narazí na podobný talent, jakým byla její bývalá svěřenkyně Ludmila Formanová.

Vedle Kratochvílové, jíž patří i rekord na 400 metrů v hale, momentálně vlastní světové maximum další tři čeští atleti. Letitý nejlepší halový výkon drží koulařka Helena Fibingerová, která v únoru 1977 vrhla 22,50 m. K výkonu oštěpaře Jana Železného 98,48 m z května 1996 se nikdo ani nepřiblížil. Jeho bývalá svěřenkyně Barbora Špotáková je v čele historických tabulek od září 2008, kdy poslala oštěp do vzdálenosti 72,28 m.

Třicátý ročník festivalu Pelhřimov - město rekordů se měl konat 6. a 7. června. Organizátoři na konci dubna oznámili, že celý ročník přesunou na 11. a 12. června 2021 a ocenění spjatá s festivalem budou udělovat u jiných příležitostí. Dnes se jí stalo znovuotevření Muzea rekordů a kuriozit, které je ve svých třech expozicích připravené po takřka dvou měsících opět přijímat návštěvníky.

Agentura Dobrý den dnes udělila i první ocenění rekordmanům roku. V kolektivní kategorii se jím stal Spolek přátel dělostřelby z Jihlavy za největší salvu z vlastních historických dělostřeleckých zbraní. Loni v květnu spolek zorganizoval výstřely ze 64 hlavní historických zbraní, které jsou originály i replikami zbraní ze 13. až 18. století.

Reklama

Související témata: