Hlavní obsah

Připravte se na jinou atletiku. Jak zamává koronakrize s královnou sportů?

Praha

Dnes večer měla být Ostrava centrem světové atletiky. Zlatá tretra už ale dostala náhradní termín 8. září, takže na rozdíl od řady dalších mítinků za oběť světové pandemie nepadne. Jaká ale bude mezinárodní atletika v době po koronaviru? „Jiná,“ má jasno Alfons Juck, manažer Zlaté tretry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vloni ozdobila Zlatou tretru i Shaunae Millerová-Uibová z Baham. Kdo dorazí letos?

Článek

„Diváci, kteří chtějí vidět to, co předtím, můžou být zklamaní, ale věřím, že i tahle podoba bude zajímavá,“ říká Juck. Jestliže atletika v posledních letech hledá cesty, jak přitáhnout fanoušky, teď dostanou prostor ještě větší experimenty.

Malé ochutnávky jsou k vidění už teď. Nejlepší tyčkaři světa soupeřili na dálku ve videopřenosech, kdo se za půl hodiny víckrát přenese přes laťku ve výšce pěti (u mužů), resp. čtyř metrů (u žen). V Německu budou závody přenášet divákům v autokině. Italská federace vymýšlí, že by se závody od 800 metrů výš mohly startovat intervalovým způsobem…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

𝐓𝐎𝐃𝐀𝐘 𝐈𝐒 𝐓𝐇𝐄 𝐃𝐀𝐘 #UltimateGardenClash💥⁣ ⁣ Watch live on Twitter, Facebook or YouTube at 5pm CEST.

Příspěvek sdílený World Athletics (@worldathletics),Kvě 3, 2020 v 5:06 PDT

Ani mítinky Diamantové ligy, kterých zatím zůstává z původních patnácti v plánu dvanáct, nebudou svázány pevným programem. Ostatně tradiční podnik v Oslu se v červnu uskuteční pod názvem Impossible Games (Nemožné hry) s řadou neobvyklých disciplín a bez diváků.

I když… „Vstupenky symbolicky prodávají. Kdo si ji koupí, může poslat svou fotku, pořadatelé ji vytisknou a dají na zakoupené místo,“ popisuje Juck.

Sám každoročně pečlivě skládá startovní listinu Zlaté tretry, letos má úlohu ještě násobně těžší, musí se připravovat na řadu variant. Proto organizátoři program mítinku zveřejní až v červenci, kdy už by mohlo být i jasněji, kolik fanoušků bude moct být v hledišti.

„Z pohledu startovních listin budou zásadní možnosti startu zahraničních atletů. Teď to vypadá dobře, na podzim by do Evropy chtěla i spousta zámořských závodníků, ale to je s velkým otazníkem,“ popisuje současnou nejistotu.

„Bude to specifická sezona a je otázkou, jestli se příští rok, jenž má být nabitý velkými akcemi, situace už vrátí do normálu,“ dodává Juck.

Reklama

Související témata:
Podoba