Hlavní obsah

Bez diváků? Kdepak! Na Špotákovou se schovali mezi stromy

Praha

Oficiálně se rozběhla domácí atletická sezona bez diváků, přesto se kladenským Sletištěm rozléhal hlasitý aplaus. Třeba oštěpařům Barboře Špotákové s Jakubem Vadlejchem nebo koulaři Tomáši Staňkovi, kteří i rok bez vrcholu odstartovali špičkovými výkony. Jak začala sezonu největší česká atletická hvězda? Podívejte se v následujícím videu.

Barbora Špotáková porazila v oštěpařkém souboji Nikolu Ogrodníkovou. Předvedla 63,69 metruVideo: Sport.cz

 
Článek

Kladno bylo hlavním z mítinků, kterými na 173 místech po republice za účasti více než 17 000 závodníků všech kategorií ožila atletika. Stále se dbalo na dodržování všech opatření, v ohraničeném prostoru stadionu nesmělo být současně více než 300 diváků.

Jenže za páskou a v přilehlém parku postávali fanoušci natěšení na domácí špičku. „Bylo tam dost lidí schovaných mezi stromy. Takže nebyli vidět, ale atmosféra byla parádní,“ oceňovala Špotáková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková během atletického mítinku Spolu na startu v Kladně.

K závodu se postavila na den přesně po osmi měsících od nevydařeného finále mistrovství světa v Dauhá a jako skromný cíl si předsevzala tentokrát šedesátku přehodit. Zvládla to s velkou rezervou, oštěp se zapíchl na 63,69 m, jen dvakrát jí vloni letěl dál.

„Já si nechtěla klást velké cíle, které pak nesplním, ale tušila jsem, že tu šedesátku dám levou zadní. Rozhodně spokojenost,“ říkala novinářům dvojnásobná olympijská vítězka, zatímco opodál na ni čekal sedmiletý syn Janek.

Pro Špotákovou byl závod výjimečný i v tom, že poprvé závodila pod vedením nového kouče Jana Tylčeho. „Jsem ráda, že jsme dokázali, že nám to spolu funguje. Ale jak jsem závodila po osmi měsících, byla jsem hodně nervózní. Až jsem si říkala, jestli se na ten závod nepřipravuju skoro jak na olympiádu,“ usmívala se 38letá oštěpařka.

A za kvalitní start sezony vděčila i své hlavní rivalce Nikole Ogrodníkové, úřadující vicemistryni Evropy porazila o 73 centimetrů. „Nikdy nesmíš nikoho podcenit. Vloni hodila 67,40, byla jasná jednička, a ještě šla k lepšímu trenérovi. Je skvělé, že tu je, závody mají mezinárodní rozměr. Kdybych tu házela sama, tak daleko nehodím,“ byla přesvědčená.

Reklama