Hlavní obsah

Bomba, jásal nestárnoucí český rychlík

Michal OsobaSport.czPrávo

Opakovaně potvrzuje, že věk na rychlosti neubírá. A sprinter Jan Veleba to ukázal i na své domovské Julisce při Memoriálu Josefa Odložila. Za sebou nechal i slovenského úřadujícího halového mistra Evropy na šedesátce Jána Volka a zvítězil výborným časem 10,21 s. Jak se jeho parádní výkon zrodil, uvidíte na následujícím videu.

Překvapil sám sebe. Ještě nikdy jsem takhle sezonu nezačal, jásal Jan VelebaVideo: Sport.cz

 
Článek

První start sezony a takový výkon? „Přiznám se, že málokdy překvapím sám sebe, ale tohle mě těší maximálně. Tak jsem nikdy sezonu nezačal, takže bomba,“ usmíval se třiatřicetiletý rychlík, který poskočil do čela letošních evropských tabulek, byť zatím úplná elita nezávodila.

Rychleji v kariéře běžel jen při loňském mistrovství republiky v Brně, kde vyrovnal český rekord Zdeňka Stromšíka časem 10,16 s. „Podle tréninků jsem věděl, že mám formu, ale měl jsem nějaký zdravotní problém a bál se běhat rychle,“ popisoval Veleba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Veleba porazil na Odložilově memoriálu halového mistra Evropy na 60 m Jána Volka (2) i Pavla Masláka (3).

V pondělním večeru ale běžel hodně rychle. „Když jsem někde na šedesátce viděl, že mám Johnyho Volka vedle sebe, myslel jsem, že mi uteče, což je takový standard. A mile mě překvapilo, že to bylo naopak, z toho jsem byl úplně zaskočený,“ neskrýval Veleba.

Věří, že v ideálních podmínkách může svůj výkon ještě posunout. „Pro sprint je ideální aspoň 25 stupňů, ani vítr do zad (0,8 m/s) nebyl maximální,“ připomněl Veleba, který by chtěl, aby jeho forma gradovala ve druhé půlce letošní specifické sezony.

„Budeme se soustředit na mistrovství republiky v srpnu v Plzni a pak v září na Zlatou tretru,“ plánuje sprinter, který vedle svého tréninku působí na pražské Dukle i jako trenér. „Kdyby mi kluci nešlapali na paty, už bych dávno nezávodil,“ usmívá se.

Reklama