Hlavní obsah

Isinbajevová chce v Praze absolutní rekord, Jelimová nepřijede

Nejlepší atletka světa Jelena Isinbajevová z Ruska přijede na mezinárodní halový mítink v Praze s cílem vylepšit absolutní světový rekord ve skoku o tyči, který má hodnotu 505 centimetrů. Od výkonu, kterým vyhrála v Pekingu olympijské hry, ji v hale dělí od neděle už jen pět centimetrů.

Článek

Ruská atletka bude největší hvězdou Mítinku světových rekordmanů, který se bude konat v O2 areně ve čtvrtek 26. února. Naopak po zraněném překážkáři Dayronu Roblesovi z Kuby se odhlásila kvůli poklesu formy i Pamela Jelimová z Keni, která měla útočit na světový rekord na trati 1000 metrů. Pořadatelé už sehnali náhradu; o stejný počin by se mezi muži měl pokusit Abubaker Kaki ze Súdánu.

Isinbajevová má letos opět formu jako hrom. Na mítinku v Doněcku poprvé v hale překonala pět metrů a na kontě už má 26 světových rekordů. Před mítinkem v Praze se objeví ještě v sobotu v Birminghamu.

"Chtěla jsem vyslat jasný signál, že myslím i na další rekordy," citoval skokanku manažer pražského mítinku Alfons Juck. Pokud se Isinbajevové podaří skočit v hale alespoň 506 cm, bude tento výkon podle platných pravidel mezinárodní federace IAAF považován za absolutní světový rekord. Soupeřkou jí v Praze bude mimo jiné i Američanka Stacy Dragilaová.

I přes odhlášku Jelimové uvidí Praha pokus o světový rekord na 1000 metrů. Nejlepší výkon 2:14,96 minuty patří legendárnímu Wilsonu Kipketerovi z roku 2000. Juniorský mistr světa Kaki už loni zaběhl 2:15,77. Kaki měl v Praze původně běžet osmistovku, jeho místo na této trati zaujmou olympijský vítěz Wilfred Bungei z Keni a stříbrný z Pekingu Ahmed Ismail ze Súdánu, který vede vede letošní světové tabulky časem 1:45,73 minuty.

Reklama

Související témata: