Hlavní obsah

Při atletických MS nebudou finále "rušit" kvalifikační boje

BERLÍN

Mezinárodní atletická federace IAAF nezkrátí dobu trvání mistrovství světa, požadavku televizních společností ale vyjde vstříc zatraktivněním svých vrcholných soutěží změnou časového programu. Plánuje proto při mistrovství světa přesunout všechny kvalifikační boje na dopoledne, zatímco odpolední bloky budou vyhrazeny finálovým závodům a semifinále sprintů.

Článek

Před časem se přitom objevily hlasy volající po zkrácení MS z devíti dnů na šest. "To byl požadavek televizí, my ale musíme myslet na sportovce. Revoluce se nedala čekat, ve sportu to tak rychle nejde," uvedl na závěr kongresu v Berlíně prezident IAAF Lamine Diack. Zkrácení šampionátu by si podle něj vynutilo vyřazení některé ze 47 disciplín, což federace nechce.

"Pracujeme na vzorovém časovém programu pro mistrovství světa 2011 v Tegu," doplnil viceprezident Robert Hersh. V Koreji by se měla všechna finále odehrát v osmi maximálně tříhodinových večerních blocích, úvodní den MS bude nově pouze kvalifikační; není ale vyloučeno, že na něj bude zařazen maraton.

Videoměření v dálce a trojskoku

Už na halovém MS v roce 2010 v Dauhá se budou medaile rozdávat jen ve dvou finálových večerech, pátek bude věnován výhradně bojům o postup. Zrychlit a zatraktivnit soutěže pro diváky má i zavedení videoměření pokusů v dálce a trojskoku, které bude testováno už na letošním MS v Berlíně, či odstranění možnosti "ulít" jednou start v bězích.

Zatím není jasné, zda novinky budou platit i při olympijských hrách v Londýně v roce 2012. Stejně tak je ve hvězdách, zda se v budoucnu stane součástí olympijského programu atletická disciplína kros. Představitelé IAAF o to každopádně mají zájem, ačkoliv ještě před nedávnem byl Diack v tomto směru pesimistou.

"Mezinárodní olympijský výbor se ptal na náš názor. A my to samozřejmě chceme," uvedl Diack. IAAF už loni podala formální žádost a její senegalský šéf si prý dovede představit kros především jako součást zimních her. "Na sněhu se dá kros běhat velmi dobře," dodal Diack.

Reklama