Hlavní obsah

Kipchogeho vodič Korio má dvouletý trest za vyhýbání se kontrolám

Monako

Keňský vytrvalec Alex Korio dostal dvouletý zákaz startů za to, že třikrát během 12 měsíců zmeškal dopingovou kontrolu. Korio, jenž byl jedním z vodičů Eliuda Kipchogeho při jeho loňském úspěšném maratonském pokusu o prolomení dvouhodinového limitu, byl předběžně suspendován už v květnu a nyní mu Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) trest potvrdila.

Foto: nike.com

Eliud Kipchoge, ilustrační foto.

Článek

Devětadvacetiletý Korio doběhl na loňském mistrovství světa v Dauhá jedenáctý na 10 000 metrů, více se ale soustředil na silniční závody. První kontrolu zmeškal vloni v lednu, druhou v dubnu a třetí v červenci.

Chybu při hlášení místa pobytu Korio podle svých zástupců uznal a trest přijal. Distanc mu podle AIU platí zpětně od data posledního zmeškaného trestu a vyprší mu 18. července příštího roku.

Jeho případ je dalším z řady keňských dopingových kauz. Naposledy dostal před týdnem dokonce čtyřletý zákaz startů bývalý světový rekordman v maratonu a bronzový olympionik z Londýna Wilson Kipsang. Ten vedle opakovaného neohlášení místa pobytu navíc ke své obhajobě předložil falešné důkazy. Celkem je v současnosti v trestu podle databáze AIU 55 keňských atletů.

Reklama

Související témata: