Hlavní obsah

Šéf ruských atletů Jurčenko po čtyřech měsících rezignoval

Moskva

Pouze čtyři měsíce vydržel v čele Ruského atletického svazu Jevgenij Jurčenko. Dvaapadesátiletý podnikatel a politik dnes rezignoval na funkci bez udání důvodu. Ruský svaz začátkem měsíce nezaplatil Světové atletice pět milionů dolarů (117 milionů korun) jako polovinu pokuty za systematický doping.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jurčenko dnes v krátkém prohlášení uvedl, že doufá, že jeho nástupci se podaří vyvést ruskou atletiku z krize. Do zvolení nového předsedy povede svaz Jurčenkův zástupce Alexej Plotnikov.

Ruská atletika je již pátým rokem v trestu za opakované porušování antidopingových pravidel. Letos v březnu navíc obdržela pokutu deset milionů dolarů, z níž měla být polovina uhrazena do 1. července. Jurčenko tehdy uvedl, že svaz peníze na pokutu nemá.

Vybraným ruským závodníkům nyní hrozí, že přijdou o možnost startovat v mezinárodních soutěžích alespoň jako neutrální sportovci. Jurčenko nedávno v televizním rozhovoru prohlásil, že takový krok mezinárodní federace by byl obrovským zásahem do práv atletů a že ruský svaz je připraven se obrátit na soud.

Jeho předchůdce v čele svazu Dmitrij Šljachtin rezignoval loni v listopadu poté, co ho společně s dalšími šesti lidmi Světová atletika suspendovala kvůli podezření, že se pomocí falešných lékařských dokladů snažili krýt doping výškaře Danila Lysenka.

Reklama

Související témata: