Hlavní obsah

Dopingový hříšník Tichon je novým šéfem běloruské atletiky. Chce ještě závodit v Tokiu

Minsk

Novým předsedou Běloruské atletické federace je dopingový hříšník Ivan Tichon. Volbu zkušeného kladiváře kvůli jeho minulosti kritizovala Světová atletika (WA). Čtyřiačtyřicetiletý Tichon v čele svazu nahradil jiného kladiváře Vadima Děvjatovského, jenž měl během závodní kariéry rovněž dopingový škraloup. Navzdory vrcholné funkci chce Tichon příští rok závodit na olympijských hrách v Tokiu, kde by měl obhajovat stříbro z Ria.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Minulý i nový předseda měli pozitivní test na testosteron po OH 2008 v Pekingu, kde skončil Děvjatovskij druhý a Tichon třetí. Nejdříve jim byly odebrány medaile, ale sportovní arbitráž CAS jim je kvůli nesrovnalostem při analýze vzorků vrátila.

Tichon ale v roce 2012 přišel o stříbrnou olympijskou medaili z Atén 2004, protože zpětné testování odhalilo v jeho vzorku zakázané podpůrné prostředky. Kvůli tomu ztratil i tituly z MS 2005 a ME 2006.

Mezinárodní federace považuje Bělorusko z pohledu dopingu za vysoce rizikovou zemi a nový šéf svazu se jí nelíbí. "Nikdo, kdo má za sebou dopingový trest, by neměl mít žádnou oficiální pozici ve svazech nebo strukturách Světové atletiky," uvedla mluvčí.

Děvjatovskij, který absolvoval za anabolika dvouletý distanc v letech 2000 až 2002, z čela běloruského svazu nečekaně odstoupil ze zdravotních důvodů. Jeho rezignace přišla krátce poté, co se na acebooku postavil proti kontroverzně zvolenému běloruskému prezidentovi Alexanderu Lukašenkovi.

Reklama

Související témata: