Hlavní obsah

Světová atletika ocenila Běchovice jako historicky významný závod

Monte Carlo

Běžecký závod Běchovice - Praha získal plaketu jako historické dědictví Světové atletiky (WA). Mezinárodní federace do skupiny oceněných přidala dva týdny před mistrovstvím světa v půlmaratonu celkem šest obdobných akcí. Od zavedení ocenění v prosinci 2018 získalo plaketu celkem šest desítek závodů, osobností nebo médií spojených s atletikou. V Česku to byl jen Emil Zátopek společně se Zlatou tretrou.

Foto: Jan Jech

Mladé Běchovice v akci.

Článek

Tradiční silniční desítka z Běchovic do Prahy se poprvé běžela v roce 1897 a je běžeckým závodem s nejdelší nepřerušenou tradicí na světě. Konal se totiž na konci září za mimořádných koronavirových opatření i letos, čímž připravil o primát maraton v Bostonu. Ten byl v tomto roce kvůli koronaviru zrušen.

Vedle Běchovic je mezi šesticí nově oceněných silničních závodů mimo jiné i maraton v Košicích.

"Ze všech těchto závodů čiší atletická historie. Představují to, o čem běhání opravdu je: rekordní výkony spousty skvělých šampionů a osobní triumfy bezpočtu rekreačních a charitativních běžců. Neměli bychom zapomínat ani na tvrdou práci funkcionářů a dobrovolníků místních klubů a organizačních výborů, díky nimž se tyto historické závody drží na silnicích desetiletí," uvedl prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Reklama

Související témata: