Hlavní obsah

Jepchirchirová v rekordním čase vyhrála MS v půlmaratonu, mužům vládl Kiplimo

Aktualizováno

Keňanka Peres Jepchirchirová vyhrála mistrovství světa v půlmaratonu v historicky nejrychlejším čase v ryze ženském závodě 1:05:16. Svůj rekord ze zářijového závodu v Praze vylepšila o osmnáct sekund. Mužský závod vyhrál devatenáctiletý Uganďan Jacob Kiplimo v rekordu šampionátu 58:49. Jeho slavnější krajan Joshua Cheptegei, který letos překonal na dráze a na silnici celkem tři světové rekordy, skončil v Gdyni čtvrtý.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Keňská běžkyně Peres Jepchirchirová na trati pražslého půlmaratonu.

Článek

V ženském závodě se pod hodnotu dosavadního rekordního času dostaly i stříbrná Němka Melat Yisak Kejetaová, která časem 1:05:18 překonala o více než minutu evropský ryze ženský rekord Nizozemky Lornah Kiplagatové z roku 2007, a bronzová Etiopanka Yalemzerf Yehualawová (1:05:19).

Rychlý čas z příjemného vytrvaleckého počasí a konkurence v Gdyni vytěžila i Moira Stewartová, která se výkonem 1:11:08 přiblížila na sedm sekund českému rekordu Evy Vrabcové Nývltové. Jako nejlepší Češka obsadila 34. místo. Osobní rekordy si vylepšily i padesátá Tereza Hrochová (1:12:13) a šestašedesátá triatlonistka Vendula Frintová (1:13:16).

Závod poznamenalo několik pádů ve vedoucí skupině. Ostrou zatáčku krátce před desátým kilometrem neustála obhájkyně titulu Netasanet Gudetaová z Etiopie, která už ztrátu nestáhla a skončila osmá. V závěrečné čtvrtině trati se poroučely na zem světová rekordmanka Ababel Yeshanehová z Etiopie a keňská obhájkyně stříbra Joyciline Jepkosgeiová, které v tu chvíli udávaly tempo. Ani ony už se nedotáhly a v čele zbyly jen tři závodnice.

Jepchirchirová rozhodla ve finiši 150 metrů před cílem. Překvapením bylo stříbro etiopské rodačky Kejetaové, která reprezentuje Německo teprve od letošního března. Tato osmadvacetiletá závodnice si vylepšila osobní rekord o více než tři minuty.

Muži na rozdíl od žen začali pomalu a první pětku absolvovaly společně čtyři desítky závodníků. Pak se postupně zrychlovalo a od 15. kilometru se pole hodně roztrhalo. Cheptegei se ještě dokázal z jedenáctého místa dostat prakticky až na čelo, ale po dalším Kiplimově ataku začal znovu ztrácet.

Nezachytil se ani vítěze z Prahy a nejrychlejšího půlmaratonce sezony Kibiwotta Kandieho, který nakonec doběhl druhý (58:54), a předstihl ho i později bronzový Etiopan Amedework Walelegn (59:08). Na medaili Cheptegei ztratil třináct sekund.

Stříbrný medailista z loňského MS v krosu Kiplimo byl v posledních kilometrech nejaktivnější. Účastník zářijové Zlaté tretry v Ostravě díky závěrečnému zrychlení jako první junior v historii pokořil hranici 59 minut a získal pro Ugandu premiérový titul na MS v půlmaratonu.

Mistrovství světa v půlmaratonu v Gdyni:
Ženy:
1. Jepchirchirová (Keňa) 1:05:16 - světový rekord v ryze ženském závodě
2. Kejetaová (Něm.) 1:05:18 - evropský rekord v ryze ženském závodě
3. Yehualawová (Et.) 1:05:19
...34. Stewartová 1:11:08
50. Hrochová 1:12:13
66. Frintová 1:13:16
73. Joglová (všechny ČR) 1:14:30

Reklama