Hlavní obsah

Světová atletika nominovala tři závody na "covidové" ocenění

Monte Carlo

Světová atletika (WA) vybrala trojici finalistů nového ocenění Covid Inspiration Award určeného lidem, kteří přinesli inspirativní atletickou událost v pandemii koronaviru. Nominovány byly mítink Diamantové ligy v Monaku, série zahradních výzev a mistrovství světa v půlmaratonu v Gdyni.

Foto: Sport.cz

Běžecký světový rekordman Joshua Cheptegei poté, co ve Valencii vytvořil světový rekord na 10 000 metrů na dráze.

Článek

Závod Diamantové ligy v Monaku byl v polovině srpna prvním regulérním velkým mítinkem mezinárodní sezony, která kvůli omezením začala s velkým zpožděním a přinesla spoustu zrušených závodů. Před 5000 fanoušky závodila více než stovka atletů včetně třinácti úřadujících mistrů světa. Uganďan Joshua Cheptegei zde překonal světový rekord na 5000 metrů.

Zahradní výzvy byly jarními virtuálními závody, s kterými po zákazech těch reálných přišli tyčkaři v čele s Francouzem Renaudem Lavilleniem. V originálním formátu se nejdříve v březnu utkali, mistr světa Sam Kendricks a světový rekordman Armand Duplantis. Za prvních 24 hodin jejich klání sledoval na internetu více než milion lidí z 90 zemí. Pak si stejný formát vyzkoušely tyčkařky a desetibojaři ve zvláštním trojboji.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Renaud Lavillenie během atletického mítinku Zlatá tretra.

Mistrovství světa v Gdyni se dočkalo nominace díky tomu, že šlo o jediný globální šampionát v této sezoně, která přišla o ostatní vrcholy včetně halového mistrovství světa a olympijských her. Polští organizátoři odložili MS z března na podzim a navzdory druhé vlně pandemie zorganizovali 17. října závod pro elitu. Přijelo 225 běžců z 54 zemí, což byla druhá nejvyšší účast od roku 1998.

Keňanka Peres Jepchirchirová zvítězila ve světovém rekordu v ryze ženském závodě 1:05:16. V rychlém závodě byl díky německé reprezentantce Melat Yisak Kejetaové překonán ryze ženský evropský rekord a padlo 21 národních rekordů. Nejlepší Češka Moira Stewartová se výkonem 1:11:08 přiblížila na sedm sekund tuzemskému maximu Evy Vrabcové Nývltové.

Vítěz této kategorie bude společně s dalšími oceněnými vyhlášen 5. prosince při tentokrát virtuálním galavečeru Světové atletiky.

Reklama