Hlavní obsah

Přibrala 20 kilo, trpěla depresemi. Zlato věnuje Demusová svým dvojčatům

Michal Osoba (Tegu)Právo

Duane a Donte, dva čtyřletí chlapci se doma v Kalifornii můžou těšit na pěkný dárek. Jejich maminka Lashinda Demusová jim z Tegu přiveze své první seniorské individuální zlato. V době, kdy se dvojčata narodila, přitom musela americká překážkářka překonat řadu překážek i v osobním životě.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Lashinda Demusová oslavuje zlato ze závodu na 400 metrů překážek.

Článek

Někdejší juniorská mistryně světa se v roce 2006 vdala a zanedlouho přišla do jiného stavu. Radostné očekávání dvojčat však s sebou neslo i značný příbytek na váze a Demusová byla po těhotenství o více než dvacet kilo těžší. Pro sportovkyni toužící se dostat co nejrychleji zpátky do formy velmi složitá situace. Lékaři ji doporučili počkat šest týdnů, ona se začala hýbat už po čtyřech.

Trénink? Čtyři týdny po porodu

Pod vedením své matky Yolandy, bývalé univerzitní šampiónky na čtvrtce, se vrhla do přípravy. „Byly chvíle, kdy chtěla s atletikou skončit. Ale řekla jsem jí, že jsem si prošla úplně tím samým. Trvá to dlouho a stojí hodně úsilí, než si člověk opět přivykne zátěži,“ popisovala Demusové matka, která malou Lashindu vzala na stadión poprvé už v jejích dvou letech.

Fyzicky se překážkářka pomalu dostávala do staré formy, jenže přišly psychické obtíže. Demusovou postihly poporodní deprese, kterými podle amerických statistik trpí 13 procent matek. „Snažila se o dvě věci: být dobrou matkou a zvládat kariéru. Bylo pro ni náročné to zvládnout a přecházet mezi oběma těmito úlohami,“ popisoval v deníku Washington Post její manžel Jamel Mayrant.

Bála se, že nebude pěkná

„Bylo mi tehdy 25 let a přišlo mi, že po porodu už nikdy nebudu pěkná. Nemusím se hezky oblékat, používat make up, matky stejně přece zůstávají doma,“ vzpomínala Demusová. S lékařskou pomocí se ale z depresí dostala.

Po včerejšku má její téměř hollywoodský příběh zlatý happyend, finále mistrovství světa vyhrála v nejlepším letošním čase 52,47 s. „Teď se těším domů na své dva kluky, tohle zlato oslavím až doma s rodinou. Ale máma je tu se mnou a vypadala nadšeně,“ popisovala po závodě nadmíru spokojená Demusová.

Reklama