Hlavní obsah

V téhle formě ani finále není sen, troufá si překážkářka Škrobáková

Michal Osoba (Tegu)Právo

Načasovat formu na ten správný okamžik je umění a překážkářce Lucii Škrobákové se to povedlo. V rozběhu mistrovství světa si zaběhla nejlepší stovku s plůtky sezóny v čase 12,89 s a s přehledem postoupila do semifinále. To se běží v sobotu ve 12.15 českého času a halová vicemistryně Evropy z roku 2009 doufá, že by se nemusela zastavit ani v něm.

Foto: Reuters

Lucie Škrobáková (vpravo).

Článek

Bylo vaše vystoupení v rozběhu ideální?

Ještě tam k ideálu něco chybělo. Trochu mě zaskočilo, že jsem do čtvrté překážky byla snad úplně první, přitom jsem počítala, že mi hned na startu dají dva metry. To bylo dobré znamení, aspoň jsem se pak nenechala strhnout a běžela uvolněně, jak to má být. Čas 12,89 v bezvětří, to je fantastické.

Co k tomu ideálu chybělo?

Asi to, že nemám hladkou stovku za 11,20 jako ostatní holky. Ale relativně tu běžeckou formu mám, je to první rok, kdy se nám povedlo dobře vyladit. Halu jsem mívala skvělou, léto pak stávalo za prd.

Jak jste to s trenérkou provedly? Udělaly jste něco jinak?

Úplně všechno. S tím, že buď to vyjde, nebo to bude na nic. Naštěstí to je ta lepší varianta. Měla jsem měsíc bez závodu, jenom tréninky. To jsem nikdy nezkoušela, absolvovala jsem šest týdnů tréninku, vyplatilo se, tak to asi budu praktikovat dál. Nezávodit a trénovat.

O to více nabuzená jste byla závody?

Už jsem se nemohla dočkat, sezóna byla hodně dlouhá, je trochu alchymie to správně trefit.

Do akce jste tady v Tegu šla jako jeden z posledních českých atletů. Bylo čekání dlouhé?

Bylo to docela dlouhý, ale poprala jsem se s tím snad dobře. Jediné nepříjemné je, že jsem tu bez trenérky, naštěstí se Tomáš Dvořák snaží mi ji nahradit.

To, že rozběh nebyl ve vašem podání ideální a přesto jste běžela takový čas, je dobrým předpokladem pro semifinále.

Budu v něm bojovat, finále není nemožné. V téhle formě by to mohlo vyjít, kdybych zítra měla svůj den.

To by byl pro vás takový splněný sen?

Trochu ano, ale ten sen je ještě trošičku někde jinde. Potěšilo by mě, kdybych tady ten čas ještě zlepšila, myslím, že se dá klidně běžet pod 12,80. Dráha je fantastická, dá se běžet rychle.

Těch 12,80 by podle vás stačilo na finále?

Netuším, já viděla jen Sally Pearsonovou, která si to vyklusala za 12,53… Ale tam už bude záležet, jak se kdo vyspí. Pár lidí se mi na rozcvičováku líbilo, pár ne.

Reklama