Hlavní obsah

Kipsanga dělily ve Frankfurtu čtyři sekundy od rekordu v maratonu

FRANKFURT NAD MOHANEM

Keňan Wilson Kipsang zaběhl ve Frankfurtu nad Mohanem druhý nejrychlejší maraton historie. Časem 2:03:42 zaostal jen o čtyři sekundy za pět týdnů starým světovým rekordem krajana Patricka Makaua z Berlína.

Článek

"Mám z výkonu velkou radost, vodiči odvedli výbornou práci. Zkusím to příští rok, alespoň budu mít o to větší motivaci," řekl o možném útoku na rekord devětadvacetiletý Kipsang, který v jubilejním 30. ročníku nejstaršího městského maratonu v Německu obhájil loňské prvenství. Před rokem běžel o 15 sekund pomaleji.

V polovině trati měla vedoucí šestice běžců náskok čtyř sekund na Makaův mezičas při rekordním běhu. Kipsang se od soupeřů odpoutal po 35 kilometrech a svůj čtvrtý maraton v kariéře vyhrál s velkým náskokem jedné minuty a 34 sekund před krajanem Levym Matebem. Keňskou hegemonii v první desítce narušil jen osmý Etiopan Siraj Gena.

Kipsang inkasoval za vítězství a traťový rekord 75 000 eur (1,8 miliónu korun). Prémie 50 000 eur vypsaná za světové maximum mu těsně unikla.

Na 41. místě skončil nejlepší z českých běžců Robert Krupička, který časem 2:18:43 zaostal o 15 sekund za letošním českým maximem Petra Pechka z Pražského mezinárodního maratonu. Mistr republiky Pechek doběhl ve Frankfurtu o tři místa za ním za 2:19:35.

Reklama