Hlavní obsah

Kladivář Nazarov po trestu za doping nemůže obhajovat zlato z OH

Paříž

Olympijský vítěz v hodu kladivem Dilšod Nazarov dostal dvouletý trest za doping a nebude moci v Tokiu obhajovat životní úspěch z Ria de Janeiro. Vrhač z Tádžikistánu pyká za pozitivní test při zpětné kontrole vzorků z mistrovství světa v roce 2011 v Tegu. Trest, o kterém informovala Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU), vyprší osmatřicetiletému atletovi už letos 23. září, přesto jej to připraví o šanci na start na odložené olympiádě.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Olympijský vítěz v hodu kladivem Dilšod Nazarov dostal dvouletý trest za doping.

Článek

Nazarov byl provizorně suspendován v roce 2019 těsně před začátkem mistrovství světa v Dauhá. AIU mu tehdy zastavila činnost za nález anabolického steroidu turinabolu při zpětném testování vzorků z šampionátu v Koreji. V Tegu tehdy Nazarov skončil desátý.

V Riu se stal Nazarov národním hrdinou, poté co získal pro Tádžikistán první olympijské zlato v historii. Ve sbírce úspěchů má také stříbro z MS 2015 v Pekingu.

Obě medaile mu nadále náleží, v důsledku pozitivního testu byl ale dodatečně diskvalifikován ze všech závodů v období od srpna 2011 do srpna 2013. Neplatí tím pádem ani jeho osobní rekord 80,71 metru, který si vytvořil v květnu 2013 v hale. Jeho platným maximem by nyní měl být výkon 80,62, kterým o rok později skončil druhý na mítinku Zlatá tretra. Na prestiží akci v Ostravě obsadil stříbrnou pozici celkem pětkrát, vítězství se tam dočkal jen v roce 2018 při Kontinentálním poháru.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.