Hlavní obsah

Vícebojař Kravčenko na protest proti represím v Bělorusku ohlásil hladovku

Minsk

Běloruský vícebojař Andrej Kravčenko vyhlásil desetidenní hladovku, kterou chce podpořit oběti politických represí ve své zemi. Jeden z nejhlasitějších kritiků prezidenta Alexandra Lukašenka z řad sportovců se také rozhodl prodat svou zlatou medaili z halového mistrovství Evropy v roce 2011, aby pomohl rodinám politických vězňů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Běloruský vícebojař Andrej Kravčenko vyhlásil desetidenní hladovku, kterou chce podpořit oběti politických represí ve své zemi. Jeden z kritiků prezidenta Alexandra Lukašenka z řad sportovců se rozhodl prodat své zlato z halového ME 2011, aby pomohl rodinám politických vězňů.

Článek

V Bělorusku probíhají mnoho měsíců protesty proti autoritářskému režimu Lukašenka, jenž byl loni za kontroverzních okolností zvolen pošesté do prezidentské funkce. Policie proti demonstrantům tvrdě zasahovala, zatkla více než 34 tisíc lidí a mnoho z nich zbila.

Mezi zadrženými a zbitými byl i stříbrný medailista z OH v Pekingu 2008 Kravčenko. "Za mřížemi jsou skuteční lidé - to jsou jejich skutečné životy a zničené životy jejich rodin. Je pro mě hodně těžké skousnout tuhle děsivou běloruskou realitu," uvedl při vyhlášení hladovky jeden z velkých soupeřů Romana Šebrleho.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články