Hlavní obsah

Gratuloval i Šebrle! Český talent chce po skvělém úspěchu jít v jeho stopách

Praha

Český desetiboj opředený slavnou tradicí má další talent, jehož vzestup se vyplatí sledovat. Devatenáctiletý František Doubek se v Nairobi stal juniorským mistrem světa, navíc součtem 8169 bodů. Jen tři mladíci v historii posbírali lepší výkon…

Foto: Roger Sedres pro World Athletics

Desetibojař František Doubek si běží pro juniorské světové zlato.

Článek

Těší vás víc zlato, nebo bodový zápis do historie?

Spíš si vážím víc toho, že jsem mezi juniory čtvrtý v historii na světě. Věřím, že jinde bych zvládl závěrečnou patnáctistovku ještě rychleji a udělal třeba 8250 bodů, ale nadmořská výška přes 1600 metrů v Nairobi nás stála hodně kyslíku.

Dokonale jste si spravil chuť po letošním juniorském mistrovství Evropy v Tallinnu, kde vás potkala nepříliš obvyklá diskvalifikace na čtvrtce.

Tam jsem byl připravený ještě líp, kdybych nešlápl na lajnu, bylo i na vyšší součet. Asi den dva jsem byl skleslý, pak jsme s trenérem vyrazili na soustředění směrem k mistrovství světa, kde už jsem tu formu prodal.

Foto: ČAS - Ivana Roháčková

Čeští medailisté z juniorského mistrovství světa v Nairobi, zleva zlatý desetibojař František Doubek, bronzová chodkyně Eliška Martínková a zlatý kladivář Jan Doležálek.

Máte český dorostenecký i juniorský rekord. Ten mezi dospělými bude větší výzva…

Těch 9026 bodů Romana Šebrleho je neskutečných, já udělám všechno pro to, abych se k nim co nejvíc přiblížil. Dokonce mi po závodě psal, čehož si moc vážím, chci jít v jeho stopách.

Oba jste začínali s fotbalem, on v Rychnově nad Kněžnou, vy v Nové Pace.

Při fotbale jsem se ale zranil, tak jsem se začal věnovat atletice. Rok v Nové Pace, kde jsem házel jen oštěpem. Pak jsem chtěl přejít na gymnázium do Jilemnice, kde jsem potkal svého trenéra Miroslava Ruckého, který trénuje víceboje. Postupně jsem se k nim dostal a jsem rád, protože desetiboj je královská disciplína a je pro mě čest v něm reprezentovat Českou republiku, která má takovou tradici.

Jaké máte další plány? Chodí vám nabídky z amerických univerzit…

To je pravda. Teď jdu do čtvrťáku, protože jsem si ročník rozložil a vyplatilo se mi to. Na rozhodování mám tak půl roku, teď vážně nedokážu říct.

Reklama