Hlavní obsah

Tokio se uchází o atletické mistrovství světa v roce 2025

Tokio/Praha

Tokio se po letošních olympijských a paralympijských hrách uchází o další vrcholnou sportovní akci. Japonská atletická federace podle agentury Kjódó vyjádřila zájem o pořádání atletického mistrovství světa v roce 2025. Uzávěrka žádostí byla 1. října.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Jakub Vadlejch. Ilustrační foto.

Článek

Šampionát by se mohl uskutečnit na Olympijském stadionu, který místo původních plánů na přestavbu na čistě fotbalový stadion pravděpodobně zůstane multifunkční arénou. Jeho kvality před rokem ocenil i šéf Světové atletiky Sebastian Coe. "Vidím, že tento stadion by byl vhodný pro nějaké budoucí mistrovství světa v atletice," poznamenal tehdy.

Japonsko hostilo atletické mistrovství světa naposledy v roce 2007 v Ósace. V Tokiu nejlepší světoví atleti závodili před třiceti lety. O světový šampionát v roce 2025 dříve vyjádřilo zájem několik afrických zemí včetně atletické velmoci Keni, ale to bylo ještě před vypuknutím pandemie koronaviru.

Poslední atletické mistrovství světa hostilo v roce 2019 Dauhá. Příští rok se uskuteční světový šampionát v americkém Eugene. Pravidelný dvouletý cyklus se prodloužil kvůli odložení olympijských her na letošek. Pak se vrcholná atletická akce vrátí do lichých let, v roce 2023 ji přivítá Budapešť.

Reklama

Související témata: