Hlavní obsah

Osminásobný olympionik v chůzi García ukončil v 51 letech kariéru

Legendární španělský chodec Jesús Ángel García ukončil krátce před 52. narozeninami kariéru. Národní olympijský výbor atletovi, který se zúčastnil osmi olympijských her, připravil rozlučku. García chce být i na příští olympiádě v roce 2024 v Paříži, ale už v jiné roli.

Foto: Profimedia.cz

Legendární španělský chodec Jesús Ángel García

Článek

Posledním Garcíovým závodem byl ten olympijský na 50 kilometrů v Sapporu, kde se konaly atletické soutěže na silnici v rámci her v Tokiu. Jeho osm olympijských účastí nemá v atletice obdobu. Mistr světa z roku 1993 ale pod pěti kruhy nikdy nezískal medaili. Jeho maximem bylo čtvrté místo v Pekingu 2008.

Ceremoniál, který pro něj připravil Španělský olympijský výbor, nečekal. "Nemám slov, abych vyjádřil, co právě teď po tomto překvapení cítím. Jsem nekonečně vděčný a zároveň cítím nekonečnou odpovědnost, abych vrátil sportu, co mi dal. Chci předat všechny své zkušenosti novým generacím. Je mým cílem doprovázet olympioniky už zanedlouho v Paříži 2024. Tohle teď bude můj závazek," řekl při akci, která se odehrála začátkem týdne.

Vedle trenérské kariéry se může věnovat také práci specialisty na chodidla. "Stanete se legendou španělského sportu. Bez ohledu na všechny pocty a uznání jste především dokázal, že lidé pochopili, že když máte sen, může být dosažitelný, ať už je jakkoliv divoký," řekl Garcíovi prezident Španělského olympijského výboru Alejandro Blanco.

García je atletickým rekordmanem také v počtu startů na mistrovství světa. Od zlatého Stuttgartu 1993 po Dauhá 2019 jich nasbíral třináct. Vedle titulu má ještě z padesátky tři stříbrné medaile. Při derniéře v Dauhá ve velkém horku a vlhku vybojoval před dvěma lety osmé místo.

Reklama