Hlavní obsah

Šéf firmy Balco obvinil Jonesovou z dopingu

NEW YORK

Šéf laboratoře Balco Victor Conte obvinil americkou sprinterku Marion Jonesovou z užívání steroidů i dalších dopingových látek před olympiádou v Sydney. V rozhovoru, který v pátek odvysílá televizní stanice ABC a jehož úryvky se objevily v zámořských médiích, Conte tvrdí, že Jonesovou učil píchat si injekce do nohou a že tak činila přímo před před jeho očima.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Když jsem ji instruoval, jak to dělat, píchala si injekce sama do stehen. Seděl jsem vedle ní," citují agentury AP i Reuters úryvky z televizního rozhovoru s Contem. Kontroverzní šéf sanfranciské laboratoře byl dlouho vyšetřován a nakonec obviněn, že zásoboval zakázanými látkami řadu špičkových sportovců.

Conte tvrdí, že jí dodával růstové hormony, EPO i v té době ještě nezjistitelný steroid THG po dobu třinácti měsíců před olympiádou v Sydney. Na ní před čtyřmi lety Američanka v bězích a dálce získala pět medailí včetně tří zlatých.

:. ANKETA
Věříte, že se lze vyšplhat na atletický vrchol bez zakázaných látek? Hlasujte v anketě na konci článku.

Zpochybnil test na detektoru

Jonesová na podzim loňského roku kvůli aféře s laboratoří Balco vypovídala u soudu. Několikrát ujistila, že žádný doping nikdy nebrala a všemi zkouškami prošla pokaždé s negativními výsledky. Letos v červnu pak dokonce absolvovala úspěšný test na detektoru lži.

Conte výsledky na detektoru zpochybnil s tím, že byl test zinscenován advokáty Jonesové, obhájci atletky to odmítají. "Marion nikdy neužívala zakázané látky. Tvrzení pana Conteho jsou velice protichůdná a působí značně nevěrohodně. Možná by měl sám absolvovat test na stejném detektoru jako Marion," prohlásil jeden z právních zástupců Jonesové Rich Nichols.

Zásoboval Montgomeryho

Conte v rozhovoru také uvádí, že dodával zakázané podpůrné prostředky partnerovi Jonesové Timu Montgomerymu. V roce 2002 prý Conte stál za chemickou podporou atleta, který v tomtéž roce zlomil světový rekord v běhu na 100 metrů.

Mimo to šéf neslavně proslulé laboratoře přiznal, že dodával zakázané steroidy baseballovému trenérovi Gregu Andersonovi, který je měl poté dávat zámořské hvězdě Barry Bondsovi či jiným hráčům. Zda baseballisté skutečně dopovali, ale Conte neví.

Reklama

Související témata: