Hlavní obsah

Je to dobré, Lukáš pláče, oddechl si Krpálkův kouč. Do Ria mu ordinuje taktiku masakr a hřebík

Praha

Jediná porážka s Ázerbájdžáncem Elmarem Gasimovem na turnaji v tureckému Samsunu kazí Lukáši Krpálkovi stoprocentní bilanci před odletem na mistrovství světa do Rio de Janeira. Zbylé čtyři turnaje včetně mistrovství Evropy a univerziády 22letý judista vyhrál, a tak bude v Brazílii favoritem kategorie do 100 kilogramů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek před mistrovstvím světa v Riu.

Článek

Rodák z Jihlavy byl v průběhu sezóny světovou jedničkou, ale po vynechání několika turnajů klesl na třetí příčku. „Medaile by byla pěkná, ale taky můžu prohrát v prvním nebo ve druhém kole. Každý se na mně bude chtít hecnout a porazit mě,“ uvědomuje si Krpálek.

Na medaili nemyslet

Jeho kouč Petr Lacina přikyvuje: „Na medaili předem nesmíte myslet, pak přijde kdejaký čičmunda, přepálí vás a jedete domů. Taktika je jasná: masakr a Krpálkův hřebík.“

Lacina je svými novotvary a vymýšlením přezdívek pro svěřence známý. „Kdo viděl Lukáše se prát, ví, co je v jeho podání masakr. Musí do toho jít naplno a zároveň plnit taktické pokyny. A ten jeho hřebík? Na to jsem přišel na mistrovství Evropy, kdy tam třikrát soupeře doslova přihřebíkoval k zemi technikou osotogari,“ popisuje Lacina.

Krpálka minulý týden zlobila zablokovaná lopatka, ale dal se rychle do pořádku, v sobotu ho čeká ještě „rozepírací“ Memoriál Zoltána Pálkovácse v Banské Bystrici. Do té doby potřebuje shodit do své kategorie, tedy pod metrák. „Teď mám 106 kilo, s tím nebude problém. Ještě se chci dneska dobře najíst, aby bylo z čeho shazovat,“ usmíval se v úterý dopoledne.

Pomůže i slovníček

Krpálek za poslední tři měsíce obletěl pomalu celou zeměkouli. Univerziáda v Kazani, soustředění v Soči, další na Ukrajině, potom v Jižní Koreji, teď cesta do Brazílie…

„Je to náročné, na druhou stranu těch turnajů je oproti minulým letům míň, vybírali jsme jen ty nutné. Z neustálého létání je člověk unavenej, ale snad se to neprojeví,“ věří obhájce bronzu z předchozího mistrovství světa, kterého jeden ze sponzorů vybavil osobním slovníčkem portugalštiny.

Navíc, jak říká trenér Lacina, když je Krpálek utahaný, předvádí na turnajích své nejlepší výkony. „Minulé úterý jsem byl nervózní. Lukášovi to v tréninku šlo, to bylo blbé znamení. Ale ve středu už zase plakal, jak je to dlouhé, tak se mi ulevilo,“ dobírá si svého svěřence.

Reklama

Související témata: