Hlavní obsah

Bolest kolene nemizí, a tak oštěpařský mistr světa Veselý při volejbale hopsat nebude

Praha

Provázela ho zlatým závodem na mistrovství světa a neopustila jej ani během posezónního odpočinku. Bolest kolene si tak oštěpař Vítězslav Veselý zřejmě přenese i do listopadového startu přípravy na další rok.

Foto: Aleš Gräf

Vítězslav Veselý při kvalifikaci mistrovství světa v Moskvě.

Článek

Byl jste na dovolené u moře, strávil týden v lázních, přesto bolest neustoupila?

Spíš to teď začalo bolet ještě víc. Ale to se v lázních stává, že se tělo uvolní a začínají bolet partie, které jste v sezóně ani necítili. Tak snad je to dobrý proces. Upozorňovali mě, že to zabere dlouhou dobu. Je to vnitřek kolene, chrupavka, která není tolik prokrvovaná. Snad se stihnu potkat s profesorem Kolářem a probereme, co dál. Třeba bude stačit, když začnu jezdit na kole, mám zkušenost, že posílení kvadricepsu nad kolenem pomáhá.

Omezuje vás koleno i při chůzi?

Když jdu do schodů a ze schodů, cítím ho. To před těmi lázněmi nebylo.

Jste rozmrzelý z toho, že ani pauza mezi sezónami bolest neutlumila?

To víte, že jo, člověk má v hlavě, že je to něco nestandardního. Na druhou stranu jsem si říkal, že se mi nebude chtít do tréninku, ale nevím, jestli je to kolenem nebo tím, že jsem vyhrál mistrovství světa, ale už mě trochu svrbí nohy. Dřív jsem byl unavenější, příprava se začínala hůř, ale teď už bych trénoval. Mám větší motivaci být další sezónu ještě lepší.

Jenže budete se do té přípravy začátkem listopadu vůbec moct zapojit?

Určitě se zapojím, jen bude záležet, jakým způsobem. Asi nebudu hopsat při volejbale jako obvykle, ale začne to třeba plaváním.

To vás baví? Třeba pro Denisu Rosolovou bylo v době zranění spíše nutným zlem.

Musel bych si to osvěžit. Ale ve škole jsme plavali hodně. Nejdřív to byl boj, ale pak jsem dokonce chodil plavat i mimo školu, což bych od sebe nečekal. Zvládám všechny styly.

Nedávno jste na FTVS absolvoval vodácký kurz. Tam jste si taky hodně zaplaval?

To bylo zajímavé… Nečekal jsem, že se až tolikrát otočím. Na kánoi jsem měl dobrýho parťáka, tam jsem jen šoupl závěs a přistáli jsme dobře, ale na kajaku jsem myslel, že tam budu ještě odpoledne. Ale zajel jsem to a myslím, že vyučující byli taky rádi. (úsměv)

Ještě vás čeká na škole nějaký podobný kurz?

Ještě v lednu bruslařský kurz, ale bude záležet na tom koleni, tak se radši ještě nehlásím.

Budete teď v péči o své zdraví ještě důslednější?

Dřív jsem to trochu flákal, teď mám motivaci na tom pracovat. Ono je lepší, když se ty zdravotní neduhy projeví a člověk na nich může pracovat, než kdyby doutnaly v těle. Pavel Kolář mi ty problémy předpověděl, ještě než se ukázaly.

Takže jste příznaky bolesti kolene před mistrovstvím světa trochu podcenil?

Ono mě to nejdřív malinko limitovalo jen při jediném cviku v posilovně. Člověk tomu nevěnoval takovou pozornost, ale zpětně to asi nějaké podhoubí toho problému bylo. Jenže v přípravě vás bolí spousta věcí a je těžké rozlišit, co je lokální přetížení a co něco většího.

Reklama