Hlavní obsah

Omlácený, odřený, ale ve finále. Holuša v tvrdé bitvě mílařů těžil i z ostrých loktů

Sopoty

Rychlost a dobrá taktika na úspěch nemusí mezi mílaři stačit, někdy je třeba využít i širokých ramen a ostrých loktů. Tak jako to předvedl Jakub Holuša, když na patnáctistovce při halovém mistrovství světa v Sopotech ubránil postupovou pozici doslova vlastním tělem.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jakub Holuša (vlevo) v drsném závěru rozběhu na 1500 m na halovém MS v Sopotech skončil druhý za Homiyu Tesfayem z Německa, vpravo Mekonnen Gebremedhin z Etiopie.

Článek
Fotogalerie

Nohy měl odřené od rybičky, kterou v Ergo Areně předvedl za cílovou čárou, lokty obouchané od soubojů, kterých se soupeři během sedmi a půl koleček podstoupil bezpočet.

Vyplatilo se, vicemistr světa z Istanbulu na osmistovce poběží o medaili při sobotním finále mílařů, za sebou nechal i obhájce bronzu Gebremedhina z Etiopie, jehož účinkování tak v Sopotech skončilo.

„Nějaké lokty tam proběhly, trochu jsem Brita poslal ven,“ popisoval Holuša svůj souboj s Leem Emanuelem, který po souboji vyšlápl dovnitř oválu. Svěřenec Jiřího Sequenta se trochu zalekl, aby nepřišel protest od britské výpravy. „Ale já si akorát bránil pozici, on se mi tam začal tlačit první a šlápl vedle,“ vysvětloval Holuša.

Souboje? Jen s rozumem

Proti některým drobnějším běžcům má výhodu. „Vršek mám trochu větší, tak se ho nebojím využít,“ usmíval se. „Ale musí to člověk brát s rozumem, nemůžete někoho vyloktovat, aby vás pak diskvalifikovali. Jen si nenechat vzít pozici,“ popisuje Holuša taktiku při soubojích.

V nejpomalejším ze tří rozběhů bylo pro něj nutné skončit na prvních dvou místech, na postup časem nemohl pomýšlet. „Nic jiného mi nezbývalo. Na patnáctistovce člověk nikdy neví. Buď to někdo rozběhne, nebo se takhle kluše a rozhoduje dlouhý finiš,“ říkal Holuša, který je pro finálový závod připraven na obě varianty. „Ale tempo udávat určitě nebudu,“ dodává.

Reklama

Související témata: