Hlavní obsah

Masnou nakoplo moskevské finále i příchod Holuši. Jen trenér je z nás unavený, usmívá se

Sopoty

Doběhla do cíle a po očku sledovala světelnou kostku, kde naskakovaly časy jednotlivých závodnic. Po chvíli měla Lenka Masná hned dvojnásobnou radost. Čas 2:01,25 pro nejlepší českou půlkařku znamenal osobní rekord, a jak po chvíli zjistila, i postup mezi nejlepších šest osmistovkařek světa.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Lenka Masná (vpravo) skončila třetí v rozběhu na 800 m při halovém MS v Sopotech, vlevo Švýcarka Selina Büchelová, uprostřed Američanka Chanelle Priceová.

Článek

S čekáním na výsledky má ostatně dobré zkušenosti, časem se probila do semifinále i finále na loňském mistrovství světa v Moskvě. „Z tribuny tu na mě volali, že postupuju, tak nejistota zmizela a uklidnila jsem se,“ popisovala Masná. K postupu jí pomohla i diskvalifikace Islanďanky Aníty Hinriksdottirové v prvním rozběhu, jíž o juniorský světový rekord připravilo vyšlápnutí při seběhu.

Nechce plýtvat energií

Masná finišovala v posledním rozběhu za Švýcarkou Selinou Büchelovou a Američankou Chanelle Priceovou. „Měla jsem tam trochu strkanici, ani nevím, s kým, jak jsem se soustředila, aby mě nevytlačila z dráhy. Ale nedala jsem se, až pak jsem ji pustila,“ líčila.

„Ve finále to bude podobné. Časy jsou vyrovnané, budu si ty souboje muset víc hlídat, abych neplýtvala zbytečně energií,“ plánovala na nedělní odpoledne.

Masná si halový osobní rekord vylepšila letos už podruhé, po mítinku v Düsseldorfu jí ale formu srazila viróza. „Už před mistrovstvím republiky jsem se ale zase cítila dobře, forma ještě vylítla nahoru, tak snad v tom rozjetém vlaku vydržím dál,“ přeje si.

Cíl už je splněn

Nejhůře šestým místem už má svůj cíl, s nímž do Sopot odlétala, splněn. „Na sto procent,“ usmívala se. Ve finálových bitvách už také není žádným zelenáčem, vyzkoušela si je při mistrovství Evropy v Barceloně 2010 i vloni ve světové konkurenci v Moskvě, kde skončila osmá.

„Ten výsledek z mistrovství světa mi psychicky hodně pomohl,“ pochvaluje si. „Sama sobě jsem dokázala, že s těmi nejlepšími holkami se dá soupeřit a když je dobrý závod, umím venku běžet pod dvě minuty,“ říká.

Podzimním bonusem pro ni byl příchod dalšího sopotského finalisty Jakuba Holuši do tréninkové skupiny kouče Jiřího Sequenta. „To je pro mě obrovské plus, s Kubou jsme oba hecíři, pořád si kontrolujeme, kdo co odběhl a za kolik… Až trenér nadává, že se pořád hecujeme a už to nejde vydržet. Prý už se těší, až si od nás bude moct chvíli odpočinout,“ usmívá se Masná.

Reklama

Související témata: