Hlavní obsah

VIDEO: Evropský rekord Maslákovi odolal. Přežije i léto?

Sopoty/Praha

Pavel Maslák si malé cíle neklade. A tak se po svém famózním halovém představení nebojí mluvit o ambicích na evropský rekord. Ten v hale i venku drží od konce osmdesátých let Thomas Schönlebe z NDR.

Pavel Maslák po návratu do PrahyVideo: Sport.cz

 
Článek

Pod střechou ještě jeho výkon 45,05 s Maslákovi odolal. O 19 setin. „Trochu jsem na něj pomýšlel. Ale nechám si ho na příště," usmíval se čerstvý halový mistr světa po finále.

Se Schönlebem se zná, občas se potkávají v Saské Kamenici, kam skupina Dalibora Kupky pravidelně jezdí na soustředění a německý rekordman se zde stará o halu.

Další šanci na jeho překonání bude mít Maslák v létě. Schönlebeho evropský rekord z roku 1987 má hodnotu 44,33 s. „Když se to vezme podle loňského roku, v hale jsem běžel 45,66 a venku pak 44,84. Takže kdybych se zase zlepšil o osm desetin...," vypočítává Maslák. Takový posun by mu přiblížil nadvládu nad evropskou čtvrtkařskou historií. „Ale uvidíme, člověk musí mít štěstí i na podmínky," připomíná rodák z Havířova.

Letní prioritou ME v Curychu

Každopádně není většího kandidáta na vymazání rekordního výkonu z často zpochybňovaných osmdesátých let. „V hale zaběhl druhý čas evropské historie. V létě bude pro nás prioritou mistrovství Evropy v Curychu. Sice je Pavel vyloženě halovým typem, ale kolem 44,50 by mohl běžet," věří Maslákův trenér Dalibor Kupka.

Reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák je ve svých odhadech ještě optimističtější. „Vidím to tak, že Máslo bude evropským rekordmanem. Uvidíme, jestli už v létě, nebo za rok," tvrdí bývalý desetibojař.

„On je totiž takový přírodní úkaz," říká Dvořák. Nad schopnostmi třiadvacetiletého sprintera se často podivuje s porodníkem Antonínem Pařízkem, který přivedl na svět řadu dětí atletů včetně Dvořákových dcer. „Spolu tak žertujeme, že Másla naložíme do formalínu a budeme zkoumat jeho tělo," usmívá se trojnásobný mistr světa.

Prvním ostrým startem letní sezóny by pro Masláka měla být Diamantová liga v Dauhá 9. května. „Vloni se nám úvod sezóny tolik nepovedl. Tedy osobní rekordy si Máslo zaběhl na všech tratích, jen na čtvrtce ne. Teď budu sedět nad tím, aby byl lepší už začátek sezóny," slibuje Kupka.

Reklama

Související témata: