Hlavní obsah

Odťapala devět jamek, nožičky bolí. Berle však už Hejnová zahodila a míří do Afriky

Praha

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová už chodí bez bolesti po svých. Nejlepší sportovkyně České republiky za minulý rok, která si na začátku ledna zlomila zánártní kůstku levé odrazové nohy, si byla v pátek dokonce zahrát golf a v pondělí zamíří na soustředění do Jihoafrické republiky. Předtím ale zajde ještě na rentgen a určitě prý na sebe bude hodně opatrná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová

Článek

"Bolí mě nožičky, odťapala jsem devět jamek," uvedla dobře naladěná Hejnová po golfové epizodě. "Nebolí mě to, neomezuje mě to. Je to super," prohlásila. Od lékaře má schválený pohyb po zraněné noze, jen nesmí běhat a skákat. "Zkusím ještě i kolečkové brusle," plánovala na slunnou sobotu.

Noha ji nebolí, ale žádný plán nemá. Ten určí až lékař po pondělní prohlídce před odletem na soustředění. "Je to taková pojistka, abychom věděli, jak dobře a rychle se to hojí, aby mi doktor řekl, kdy můžu začít běhat," řekla Hejnová.

V kosti má stále zpevňující destičku, která v ní ale může zůstat. "Když mi nebude vadit, může tam být dlouho. Uvidím, až začnu běhat," uvedla. Vyndat si ji nechá pravděpodobně až po sezóně v září. "Aby byl čas na rehabilitaci."

Plán: Kolo, bazén, klus

Více než dva měsíce nelenošila. Rehabilitovala, jezdila na rotopedu, chodila do posilovny či plavala. Její fyzička by neměla být špatná. "O berlích to bylo náročné, bolelo mě úplně všechno. Trénovala jsem jinak než během," uvedla.

V Africe by měla během pěti týdnů začít klusat a naběhávat kilometry. Snad i speciální čtyřstovkařské tréninky by mohla zařadit. Ale bude poslouchat doktora. "Aby to bylo stoprocentní. Určitě tam budu dva týdny dělat fyzičku na kole, bazén a pak až klusat," plánovala.

Bude naslouchat i svému tělu. "Rozhodně nebudu drtit, ale postupně zatěžovat, s rozumem. Jedině já do toho těla vidím, budu dávat na pocity a na to, co mi noha dovolí," ujistila.

Její noha nevydržela nejspíš také kvůli extrémní podzimní zátěži, což na nedávném halovém MS v Sopotech připustil i kouč Dalibor Kupka. "Určitě budu opatrnější, když se mi nebude něco zdát, řeknu to. Nebudu nic dělat přes sílu. Trenér chce, abych odtrénovala, co napsal, ale on do mě nevidí. Když ucítím, že to je moc, musím to říct," řekla Hejnová.

Motivuje ji i Maslák

Nejhorší na období s berlemi prý byla skutečnost, že nebyla soběstačná a samostatná. Staral se o ni přítel Honza. "Se vším mi pomáhal, i donést čaj ke stolu. Člověk nevydrží stát na jedné noze dlouho. Potřebovala jsem ho hodně, to mi trochu vadilo," líčila sedmadvacetiletá atletka.

Ta doba je ale už pryč a Hejnová už myslí na léto. "Chci medaili z mistrovství Evropy, vždyť jsem mistryně světa," řekla k srpnovému šampionátu v Curychu. Předtím by chtěla absolvovat pár závodů. "Ale jestli to bude v červnu, nebo v červenci, to už nehraje roli. Počkám, až budu na závodění připravená. Do srpna času dost," míní.

Motivaci jí dodal také výkon tréninkového parťáka Pavla Masláka, který v Sopotech vyhrál čtyřstovku v mimořádném čase 45,24 sekundy. "Věděla jsem, že vyhraje, už dva měsíce dopředu. Ten čas je šílenej. Ale abych pravdu řekla, tak jsem to tušila. Nebyla jsem z toho paf," dodala Hejnová.

Reklama