Hlavní obsah

Když jsem vyřízená, syn mi dodá úsměvem energii, říká Špotáková před Diamantovou ligou

Radek MalinaSport.czPrávo

Rok a čtrnáct dnů po porodu syna Janka se česká atletická hvězda Barbora Špotáková vrací na scénu. Ve čtvrtek bude dvojnásobná zlatá olympijská vítězka v hodu oštěpem závodit při Diamantové lize v Římě. „Jsem zdravá a už potřebuji adrenalin z velkého mítinku," hlásila před prvním velkým vystoupením v roli matky, při němž ji na místě podpoří potomek i partner.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Barbora Špotáková se zlatou medailí z olympijských her v Londýně.

Článek

Dolehlo na vás už velké napětí z návratu?

Už dlouho před odletem neuplynul den, abych na první závod nemyslela. Ale to je dobře. Já potřebuji, aby se atmosféra trošku šponovala a závod přišel po určitém natěšení.

Těšila jste se hodně na atmosféru?

Hlavně na velké závody Diamantové ligy. Uvědomuji si, že tolik let už atletiku dělat nebudu, tudíž je třeba si všechno užít.

S jakými ambicemi vstoupíte do závodu Diamantové ligy v Římě?

Soupeřky jsou k poražení. Hážou kolem pětašedesáti, kde bych chtěla začít. Nebudu extrémně zklamaná, pokud pošlu oštěp na kratší vzdálenost. Ale podle různých ukazatelů mohu hodit daleko. Jde jen o to, aby vše klaplo. Snažila jsem se vyladit formu. V září jsem poslala oštěp na metu 62,33 metru, což bylo sto třináct dní po porodu. Rozhodně bych nechtěla hodit méně.

Jak moc vás změnilo mateřství? Berou vám povinnosti o syna hodně energie?

Změny nejsou razantní. Před porodem jsem myslela, že využívám skoro všechny minuty ze dne. Ale najednou jsem zjistila, že jich lze využít více. Člověk zjistí, že nepotřebuje tolik spát a stejně má dostatek sil. Přestože rozhodně spím méně než v minulosti, trénuji přibližně stejně a zvládám k tomu ještě spoustu dalších věcí. Péči o domácnost, o syna.

Je doba po porodu logisticky náročnější?

Je pravda, že musím nosit v hlavě hodně věcí. Občas něco zapomenu a musím se vracet. Každopádně pokud mě někdo potká, nikdy nejdu pomalu. Mezi akcemi hodně běhám. Jsem šťastná a psychicky v pohodě, když je syn zdravý. Nedovedu si představit, kdyby měl nějaký problém.

Tréninky jste zvládla podle plánu? Nebo bylo třeba něco vypustit?

Myslela jsem, že budu dělat určitých věcí méně, ale zvládla jsem vše. Hodně času jsem strávila v Nymburce na soustředění. Honza Železný mě vyhecoval, že jsem trénovala skoro jako před porodem.

Většinu přípravy jste ale absolvovala sama. Bylo těžké se přinutit?

Je fakt, že jsem se chystala vlastně dva a půl měsíce sama, protože zbytek skupiny byl v Africe. V Nymburce jsem měla klid. Znám se, nepotřebuji nad sebou bič. Umím sama splnit tréninky, jsem poctivá. Ohromně mi pomohla mírná zima. Kdyby byl metr sněhu, musela bych hrablem uklidit dráhu, šlapat cestičky, hledat oštěp ve sněhu. Takhle jsem házela v teplákové soupravě, měla jsem pohodu.

Tělo po porodu při návratu do plné zátěže nebolelo?

Bolelo, a pořádně. V lednu jsem měla tři soustředění. Kolenům a kyčlím se to úplně nelíbilo. Vazy byly asi povolené. Musela jsem se krotit, ale nyní už je všechno v pohodě.

Můžete přiblížit podobu tréninkové dne při péči o syna?

Vstávám docela brzy. Musím uklidit. Všude je tisíce hraček. A když je srovnám, za pět minut je vše zpět (směje se). Obléknu malého, jdeme společně vyvenčit psa. Moc nám poslední dobou nepřálo ani počasí, neustále pršelo. Pak ho převléknu do denního oblečení, vyrazím do Prahy na Julisku, v jejíž blízkosti se potkáváme s maminkou, která Janka pohlídá během tréninku. A do všeho stavíme barák, kam občas musím zajet a něco rozhodnout. Když vyrazím něco zařídit do Prahy, rozhodně nepoužívám vycházkové tempo. Lodičky nenosím.

Nepoznamená starost o budování rodinného sídla vaši výkonnost?

Ne. Lukáš, můj partner, všechno obstará. Prakticky mě s tím neobtěžuje a skvěle vše zvládá.

Jste rok od porodu psychicky silnější?

Psychicky jsem byla silná. Spíše se trošku bojím, aby se vše ideálně spojilo. Neznamená, že pokud se cítím skvěle fyzicky, půjde to dobře v závodě. Musím přiznat, že oštěp netrefuji podle představ. Jde o drobné niance.

Do Říma jste vyrazila se synem Jankem i přítelem Lukášem. Jste ráda, že bude potomek sledovat váš první závod od porodu?

Dost pravděpodobně bude sledovat všechno kolem. Je strašně zvědavý. Pomalu jako sova. Někdy nevím, jestli neotáčí hlavou o tři sta šedesát stupňů. Vyloženě na mě se soustředit nebude, protože jsme spolu pořád.

A jaký je syn? Hodně učenlivý?

Už skvěle chodí. Nemusím se o něj moc bát. Má dobrou stabilitu. Je veselý, hodně se směje. Když jsem vyřízená, odzbrojí mě úsměvem a dodá mi energii. Rovněž je společenský. Pokud jsme mezi lidmi, nebrečí a nechytá se mě za nohu.

Reklama

Související témata: