Hlavní obsah

Hází do kýble, přesto si užívá. Pro mě je výhrou, že vůbec můžu závodit, hlásí Veselý

Praha

V zimě kvůli potížím s kolenem nemohl uběhnout ani sto metrů, vnitřně se připravoval i na krajní variantu, že v sezóně závodit nebude. O to víc si oštěpař Vítězslav Veselý užívá start sezóny, v níž po třech závodech vede Diamantovou ligu a chystá se na úterní Zlatou tretru.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Oštěpař Vítězslav Veselý během závodu Diamantové ligy v Oslu.

Článek

Kolena jste měl i v Oslu oblepená, omezuje vás jejich bolest?

Zdraví drží v rámci možností, jak to oštěpaři mívají. Po každém závodě trochu bolí celé tělo, ale nestěžuju si.

Oproti tomu, jak jste byl v zimě trochu bezradný, je to ale velký posun.

To, že můžu házet, už je pro mě svým způsobem výhra. Dlouho před sezónou jsme čekali a říkali si, že uvidíme, jak to bude vypadat v lednu, kdy začíná pořádný trénink. A já v lednu nebyl schopný pořádně běhat. Teď jsem se dostal do házení, můžu objíždět závody a zatím jsem byl pokaždé na bedně, což je super.

Formu máte stabilní, váš nejdelší vítězný pokus měřil 83,80 metru, nejkratší 83,53.

No jo, je to takové házení do kýble, aniž bych hod pořádně trefil a oštěp trochu odletěl. Budu to zkoušet další závody. Navíc nohy po tříměsíčním tréninkovém manku v té velké zátěži tolik nekoordinuju a házení je trochu na náhodu. Musím se s tím srovnat.

V čem vám tréninkový výpadek nejvíc ublížil?

Manko je nejvíc znát právě při házení na závodech. Loni, i když jsem se trápil, tak jeden pokus jsem vždycky odhodil dál a byl z toho dobrý výsledek. Teď, když se zpětně dívám na video, připadám si trochu jako robot. Stažený, neuvolněný. Ani nejsem po závodech tolik zničený, protože mě to při odhodu tak nekopne, jsem strašně vláčný. Dřív jsem doběhl a dostal ránu, která mi projela celým tělem. Teď ji necítím, v tom mám rezervy.

Nemůže hrát roli i podvědomá obava o koleno?

Fakt je, že teď mám tréninky až extrémně krátké. Rychle se dostanu do pohybu, předvedu pár hodů z pohybu a zabalím to, abych se moc nemordoval. Možná by to chtělo házet víc, ale to je na diskuzi s trenérem.

Každopádně máte slušně našlápnuto ke třetímu triumfu za sebou v Diamantové lize.

To je daleko, pár bodů náskoku smazává poslední mítink, který je dvojnásobně bodovaný.

Zajímavé je pořadí za vámi. Druhý Egypťan Abdelrahman, čtvrtý Keňan Yego. Co říkáte vzestupu zástupců oštěpařsky exotických zemí, byť s finským trenérem?

Ten trend už byl na mistrovství světa v Berlíně 2009, kde měli medaili Kubánec a Japonec. I v Asii je spousta mladých, bude se jich objevovat čím dál víc, a když s nimi Finové to své know-how sdílejí, bude to ve špičce houstnout.

Reklama