Hlavní obsah

Nevěřil jsem, že Romana překonám tak brzy, přiznal Eaton a složil Šebrlemu poklonu

Kladno

Obral Romana Šebrle o titul nejvšestrannějšího atleta historie a výjimečnost potvrzuje i v sezóně, kdy si od desetiboje dává pauzu. Světový rekordman Ashton Eaton je hostem kladenského TNT Express mítinku, v úterý se představí na Zlaté tretře Ostrava při čtvrtce překážek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Světový rekordman v desetiboji Ashton Eaton na atletickém stadiónu v Kladně.

Článek
Fotogalerie

Nebude se vám stýskat po desetiboji, když se na něj v Kladně budete jen dívat?

Bude. Ale to byl důvod, proč letos v desetiboji nezávodím, aby mi chyběl, a příští rok abych se k němu vrátil s větší energií.

Letošní odskočení si ke čtvrtce překážek tedy naplňuje vaše očekávání?

Určitě. Je to příjemná změna, a je fajn závodit zase s jinými soupeři. Neměl jsem velká očekávání, spíš jsem byl zvědavý, jak dokážu uspět v jiné disciplíně. Samozřejmě jsem si vybral disciplínu, kde jsem věřil, že můžu mít šanci na úspěch.

Také jste si chtěl užít letos víc zábavy. Jde to vůbec v tak namáhavé disciplíně?

Jasně, je to náročná disciplína. Ale kdyby překážkáře nebavila, tak ji nikdo neběhá. Mně baví atletika obecně, ježdění po závodech, závodění před diváky…

V Oslu jste ve středu vyhrál za 49,16. Věříte, že v Ostravě padne hranici 49 sekund?

To bych rád. Věřím, že potenciál na to mám, ale záleží… V desetiboji mám zase potenciál na 9400 bodů a také se to pokaždé nepodaří. (úsměv)

Je hodně odlišná atmosféra mezi závodníky při desetibojařských mítincích a třeba na závodech Diamantové ligy?

Je velmi rozdílná. Na mítincích je všechno strašně rychlé, máte málo času. Při desetiboji jste spolu dva dny na ploše, většinou tam není tolik médií ani diváků, je to větší pohoda.

Nezkusíte v příštích sezónách čtvrtku překážek s desetibojem kombinovat?

Nemyslím si, dál se budu soustředit zase na desetiboj. To by asi bylo příliš náročné spojit.

Česko je zemí s bohatou desetibojařskou tradicí. Vybaví se vám z dětství nějaká vzpomínka spojená třeba s Tomášem Dvořákem nebo Romanem Šebrlem?

Moc ne, když jsem byl malý, tak jsme nechytali mezinárodní televizní stanice. To byla devadesátá léta… Ale pamatuju si, jak jsem závodil s Romanem v roce 2009 v Berlíně a pak v roce 2011 v Tegu. A také ten samý rok v hale, když jsem poprvé překonal světový rekord v Estonsku. Tehdy mi říkal, že když zažil jako závodník světový rekord v desetiboji, který sám vytvořil, teď chce být u toho, když padne rekord v sedmiboji, tak ať ho vylepším. Tak jsem ho poslechl. (úsměv) Bylo mi ctí s Romanem závodit.

Jak jste vzhlížel k jeho desetibojařskému světovému rekordu 9026 bodů? Přišlo vám to jako nedostižná meta?

Když jsem začínal, tak jsem nemyslel ani na 8000 bodů. Ale když jsem se dostával blíž, řekl jsem si, že až mi bude třeba 28 let v roce 2016, mohlo by to vyjít. Ale nevěřil jsem, že Romanův rekord zlepším tak brzy. Je to hodně kvalitní výkon, Roman bude navždy první, kdo 9000 bodů překonal. Nebýt jeho, možná bychom tu hranici atakovali doteď.

Šebrle se po kariéře začal věnovat golfu. Jak jste na tom s hraním vy?

Slyšel jsem o tom. Já to také občas zkouším, ne kvůli Romanovi, ale jen tak pro zábavu. Určitě nehraju tak jako on. (úsměv)

Ashton Eaton
26letý rodák z amerického Portlandu
Držitel světových rekordů v desetiboji (9039 b.) i sedmiboji (6645 b.)
Úřadující olympijský vítěz a mistr světa v desetiboji i sedmiboji
Jeho manželkou je Kanaďanka Brianne Theisenová Eatonová, úřadující vicemistryně světa v sedmiboji

Reklama