Hlavní obsah

Coe vyloučil přesun her z Ria do Londýna a vzpomínal, jak dostal královnu do vrtulníku

Ostrava

Vyhrál dvě olympiády, opakovaně překonal světový rekord, prosadil se i v politice. Ale nejtěžší úkol pro bývalého skvělého běžce Sebastiana Coea přišel před dvěma lety. „Přesvědčit britskou královnu, aby účinkovala při slavnostním zahájení olympiády v Londýně,“ vzpomínal tehdejší předseda organizačního výboru her při návštěvě ostravské Zlaté tretry.

Foto: Jan Kucharčík

Sebastian Coe, host ostravské Zlaté tretry 2014.

Článek

Slavnostní zahájení londýnské olympiády bylo označováno jako jedno z nejvydařenějších v historii. I díky tomu, že režisér celé show Danny Boyle nachystal film, v němž účinkovali představitel Jamese Bonda Daniel Craig i samotná královna Alžběta II.

Pojď babi, křičeli Harry a William

„Chtěli jsme udělat trochu revoluci v zahajovacích ceremoniálech, oživit je. Ale když za mnou přišel Danny Boyle, že podle výzkumů jsou nejznámějšími Brity ve světě královna a James Bond, tak by je chtěl nechat skočit z vrtulníku, říkal jsem si, že snad musel něco vypít, i když bylo deset dopoledne,“ smál se Coe při vzpomínce na vznik této myšlenky, byť při zahájení samozřejmě z vrtulníku v kostýmech Bonda a královny skákali parašutisté.

Následovalo zhruba šest měsíců vyjednávání s ministerským předsedou, londýnským starostou i princeznou Annou. „Ta jediná z celé královské rodiny o tom nápadu věděla,“ přiznal Coe.

„Já pak při zahájení seděl v lóži a viděl, jak jsou ostatní napjatí. Když se na obrazovce otevřely dveře helikoptéry, tak William a Harry vedle najednou křičeli: ,Pojď, babi!´,“ vyprávěl Coe.

Olympiáda v Brazílie bude, věří

Zahájení bylo jen předehrou vydařených her, které Londýn nachystal. Při problémech, které sužují přípravy příští olympiády v Rio de Janeiru, se dokonce objevily spekulace, že by se sportovní svátek mohl do Anglie vrátit hned po čtyřech letech. Coe však tuto variantu fakticky vyloučil.

„Sedmdesát procent sportovišť, která jsme v Londýně měli, bylo dočasných. Lidé z organizačního výboru už také pracují na jiných projektech. Hry proběhnou v Riu,“ ujistil.

„Vím ze své zkušenosti, jak složitým úkolem je olympiádu uspořádat. Dva roky před Londýnem také spousta lidi nevěřila, že některá sportoviště stihneme dostavět. V organizačním výboru her v Riu je spousta šikovných lidí a Mezinárodní olympijský výbor se jim snaží pomoct,“ diplomaticky dodal místopředseda atletické federace IAAF.

Reklama

Související témata: