Hlavní obsah

Veselý třikrát přehodil 87 metrů, ale úplně spokojený nebyl: Škoda, že ten kýbl nebyl ještě dál

Ostrava

Z šesti pokusů tři za 87 metrů a jeden kousek pod ní. Nebylo divu, že mistr světa v hodu oštěpem Vítězslav Veselý označil úterní Zlatou tretru v Ostravě za svůj nejlepší závod v životě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězslav Veselý vyhrál letošní Zlatou tretru výkonem 87,38 metru.

Článek

Povedlo se vám někdy tolik dobrých hodů v jednom závodě?

Ne, je to můj nejlepší závod, co do průměru délky hodů určitě. Je to trochu záhada, ještě při rozcvičování jsem Petrovi Frydrychovi říkal, že nevím, co tam dělám, že mám strašně divný rozcvičení. Ale paradoxně mi možná pomohlo, že jsem všechno začal dělat jednoduše. I když hody nebyly ideální. Dobíhal jsem až těsně k čáře a pak musel brzdit.

Kolik to může sebrat z délky? Metr?

To nikdy nevíte, to jsou plus minus metry.

Vypadalo to tak, že trefujete kýbl, tak minimální byl rozptyl tří nejdelších hodů.

Je to pravda. Bylo to jako do kýblu a je škoda, že nebyl ještě dál. Nebo kdyby aspoň uletěl jeden z dobrých hodů, kdybych se do něj trefil ještě lépe. Málokdy mám dostatek energie do posledních pokusů, ale dneska jsem ji fakt měl.

Bylo to ideálními podmínkami na stadiónu?

Určitě byly skvělé. O to víc mě mrzí, že jsem je maximálně nevyužil. Po loňské sezóně jsem si trochu stěžoval, že všechny závody máme na velkých stadiónech. Tam vítr do zad nefouká. Menší stadióny jsou v tomhle ideální.

Házel jste i za nemocnou Báru Špotákovou?

Je škoda, že chyběla na představení domácích hvězd (to slovo mi nejde z pusy, říkat o sobě, že jsem hvězda, to ne). Vynikající ostravské publikum tím bylo ochuzené, Barča je přece největší domácí hvězda posledních let. Bojoval jsem hlavně za sebe, Tretra je pro mě výjimečná.

Kdy a kde závodíte příště?

V Paříži 5. července. Od pátku budu v Nymburku, těším se tam. Něco potrénuju a uchovám si perfektní pocit z dnešního házení. Něco dobře udělat jsem asi musel, když mi to tak krásně lítalo. Jen houšť takových hodů.

Reklama