Hlavní obsah

Z Finska zůstalo běžkyni Mäki jméno, rekordy už trhá za Česko

Ostrava

Na pravém uchu měla náušničku s českou vlaječkou, na levém s finskou. I tento obrázek z úterní Zlaté tretry jakoby symbolizoval rozhodování běžkyně Kristiiny Mäki, kterou ze svých dvou osudových zemí bude reprezentovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžkyně Kristiina Mäki na mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek
Fotogalerie

Narodila se před 22 lety ve finském Seinäjoki. Tatínek Fin, maminka Češka, do tří let žila Kristiina ve Skandinávii, pak se s rodinou přesunula do Žďáru nad Sázavou.

Nechtěla naštvat rodiče

Mäki má dvojí občanství, a vzhledem k její slibně se rozvíjející atletické kariéře brzy přišlo rozhodování, kterou zemi reprezentovat. „Řešila jsem to dlouho,“ přiznává. „Finové mají mírnější limity, už jsem za ně mohla někam jet. Ale připravuju se v Praze, mám českého kouče a tady mě vytrénovali, tak jsem se rozhodla pro Česko,“ vysvětluje.

Rozhodovat se musela nejen rozumem, ale i citem. „Aby se mamka nebo taťka neurazili,“ usmívá se. Otec rozhodnutí Kristiiny akceptoval. „Je pravda, že je velký vlastenec, ale tohle mu nevadilo. Pořád mám jeho jméno a jako dcera reprezentuju i jeho,“ vysvětluje Mäki.

O víkendu tak navleče český reprezentační dres při mistrovství Evropy družstev v Braunschweigu, startovat bude i v srpnu na kontinentálním šampionátu v Curychu.

Ve Finsku chce zkusit žít

Nominaci si zajistila v pátek, když ve španělské Huelvě vylepšila český rekord na 5000 metrů časem 15:35,62 o plných osm a půl sekundy! Výkon Moniky Hammhalterové byl přitom o čtyři roky starší než Mäki sama. Svěřenkyně Pavla Červinky přidala další zápis do českých historických tabulek hned o čtyři dny později při Zlaté tretře na méně obvyklé trati 2000 m.

Na Finsko ale rozhodně nezanevřela. „Jsem ráda tam i tady. Chtěla bych tam zkusit nějaký čas žít, protože z období do mých tří let si moc nepamatuju,“ přiznává studentka architektury.

Ve Finsku také často závodí a na první srpnový víkend si přichystala náročný dvojboj. „Mají mistrovství republiky ve stejném termínu jako my. Tak tam v pátek poběžím patnáctistovku, pak se přesunu do Ostravy a poběžím 1500 metrů tady. Jestli to tedy stihnu,“ usmívá se.

Reklama