Hlavní obsah

Návrat Hejnové zkomplikoval zánět. Nevím, jestli letos stihnu závodit, přiznává

Michal OsobaPrávo

Ze soustředění v Jihoafrické republice se překážkářská mistryně světa Zuzana Hejnová vrátila nadšená, jak hladce probíhá rekonvalescence po lednové operaci prasklé zánártní kůstky. Věřila, že se představí už na Zlaté tretře, jenže návrat k závodům se zatím odkládá.

Foto: Roman Gomola

Zuzana Hejnová běhá zatím bez treter.

Článek

Jak to s vámi vypadá? Objevily se i zprávy, že letos vůbec závodit nebudete…

Teď to jde k lepšímu, už trénuju vcelku dobře, takže bych snad letošní sezónu stihnout mohla. Ale nemá cenu nic uspěchat, v tuhle chvíli sama nevím, jestli letos budu závodit.

Co se zvrtlo po návratu z Afriky?

Mě pořád bolela ploska nohy, tak jsem šla na vyšetření a řekli mi, že mám zánět mezi patou a ploskou. Tak jsem nějaký čas neběhala a musela ho vyléčit.

Na jak dlouho vás zánět zastavil v tréninku?

Neběhala jsem asi deset dnů a dělala všechno ostatní, co jsem mohla. Stará se o mě hodně lidí, děláme všechno pro to, abych mohla vyběhnout. Myslím, že to je na dobré cestě, ale nedokážu říct, jestli to dopadne. Kdybych chtěla, tak vyběhnout můžu, limit bych určitě splnila, ale to není můj cíl. Chci vyběhnout, až když budu vědět, že to bude stát za to.

Překážky už teď tedy trénovat můžete?

Já jsem ještě nebyla v tretrách, takže překážky ne. Pořád ještě nabírám objem, a když to půjde dobře, mohla bych za nějakých deset dnů do treter a začít běhat něco kvalitnějšího.

Bolest v chodidle nebo operované kosti se ještě někdy ozve?

Ta operovaná kost je úplně v pohodě, plosku pořád trochu cítím. Ale snad to ustupuje.

Měl zánět v noze souvislost s operací?

Já myslím, že ne. Spíš jak jsem začala běhat po tak dlouhé době, noha se přetížila a udělal se tam zánět. Navíc jsem v Africe běhala po trávě, což je pro tu plosku náročnější než tartan.

Co vás tedy teď čeká? Soustředění se skupinou trenéra Dalibora Kupky v Tatrách?

Tam jsem měla jet, ale nakonec jsme se s Dálou domluvili, že bych měla běhat spíš na stadiónu, tak jsem zůstala tady.

Když všechno dobře dopadne, kdy nejdříve byste mohla závodit? Na mistrovství republiky v Ostravě začátkem srpna?

Kdybych na tom byla opravdu dobře, chtěla bych startovat na Diamantové lize v Monaku (18. července – pozn. red.). Nebo eventuálně na mistrovství republiky, kde bych poprvé v kariéře mohla startovat na překážkách, a bojovat tak o svůj první domácí titul. (úsměv)

Byla jste se podívat na Zlaté tretře, sledujete své konkurentky i při mítincích?

Dívám se. Štve mě, když vidím, že nikdo nic moc neběhá a úroveň je horší než vloni. I proto nechci nic uspěchat, aby mě za rok nic nebolelo a mohla jsem navázat na dobré výkony.

O víkendu se koná mistrovství Evropy družstev. Jak vidíte české šance bez vás a vašeho tréninkového kolegy Pavla Masláka, který se také dává dohromady po zranění?

S Pavlem teď chodíme občas trénovat. Samozřejmě jsem se dívala, kdo do Braunschweigu jede, bude to těžké. Třeba Lenka Masná nebo Denisa Rosolová mají strašně nabitý program. Před třemi lety ve Stockholmu jsme byli v nejsilnější sestavě a stejně se neudrželi. Ale hrozně bych týmu přála, aby se mu dařilo, nereálné udržení určitě není.

Reklama