Hlavní obsah

Zase má velké cíle. Budu hledat atomovku za každou překážkou, slibuje Svoboda

Ostrava

Už zase vládne českým překážkářům, opět spřádá plány na velkou akci. Překážkář Petr Svoboda po třech letech zdravotních problémů opět dobyl domácí trůn, ve finále republikového šampionátu v Ostravě suverénně triumfoval v čase 13,50 s. Naposledy český rekordman tak rychle běžel v září roku 2010.

Foto: Petr Horník, Právo

Překážkář Petr Svoboda

Článek

Vítězný návrat na republikový šampionát vám udělal velkou radost. Co čas?

Měl jsem v plánu běžet pod 13,50, ale s protivětrem 1,2 se asi o moc líp nedalo. Poprvé od zranění jsem běžel dvakrát za jeden den a cítím se dobře. Na Evropě to snad bude ještě lepší.

Teď už vás po zdravotní stránce nic netrápí?

Teď už mě nic nebolí. Nemám vůbec žádný problém, fyzický ani psychický. Doufám, že najdu formu, kterou jsem míval, a věřím, že v Curychu budu hledat tu atomovku, která ve mně bouchne. Budu ji hledat za každou překážkou, od rozběhu až po semifinále. A když pánbůh dá, tak třeba i ve finále. Věřím si, jak už dlouho ne.

Ostravský šampionát byl pro vás důležitým testem, jak jste připravený?

Upínal jsem se k tomu strašně moc. Po závodě v Táboře jsem nedoběhl v Novém Městě, moc mě to neuklidňovalo. Během toho jsem řešil nějaké problémy. Měl jsem strach. Cítil jsem se fyzicky dobře, ale takový ten pomyslný vykřičník nad hlavou „Pozor, Peťane, není to optimální“, svítil až do dneška do rána.

Teď už věříte, že po více než třech letech potíží se vše obrací k lepšímu?

Změnilo se v mém životě hodně věcí. Teď můžu říct, že ku prospěchu. Díky tomu jsem se našel a myslím, že jisté věci mi zachránily život. Teď mám spoustu motivace být lepším člověkem než předtím. Víc jí ani mít nemůžu.

Před čtyřmi lety jste jel do Barcelony na mistrovství Evropy jako jeden z favoritů, teď vám v evropských tabulkách patří šestnáctá pozice.

To mi bude vyhovovat. Já běhal za posledních čtrnáct dnů skvělé časy, trenér říkal, že na úrovni výkonu 13,30. Neříkám, že to zaběhnu, ale časy byly podobné. Uvnitř si věřím na velké časy.

Vždy jste byl před velkými závody zdravě sebevědomý, kladl si nejvyšší cíle. To se mění?

Nemění, pořád budu držkatej. (úsměv) Potřebuju v sobě mít bič k lepšímu výkonu, abych se neuspokojil. Mám v hlavě cíl a plán, otázka samozřejmě je, jak budou běhat soupeři.

Kdyby vám někdo řekl v době, kdy jste byl blízko konce kariéry, že se vrátíte v takové formě…

Tak mu věřím. Kdybych nevěřil, tak se tři a půl roku netrápím. Kdybych se na to vykašlal, spousta problémů, kterými jsem prošel, by se nestala. Ale já všechno obětoval návratu a nikdy toho nepřestanu litovat. Jde o to si dokázat, že na to mám.

I kdyby už žádná velká medaile nepřišla, budete brát jako úspěch, že jste se dokázal vrátit na takové úrovni?

Ne, chtěl jsem se vrátit a dokázat, že ve mně něco je. Ale věřím a cítím, že toho ve mně je ještě víc. Když něco dělám pořádně, tak se chci vrátit se vším všudy, tomu jsem vše podřídil.

Reklama