Hlavní obsah

Šafránkovou vyléčil pobyt s babičkami v nemocnici, teď chce zpět do špičky

Curych

Netajila se tím, že prožila pořádné nervy. „Já si přivodila několik infarktů, ale jinak to asi neumím,“ usmívala se kladivářka Kateřina Šafránková, když si z jedenáctého místa zajistila postup do finále mistrovství Evropy.

Foto: Jan Kucharčík

Kladivářka Kateřina Šafránková při kvalifikaci mistrovství Evropy v Curychu.

Článek

Doma má stříbro z juniorského mistrovství světa i Evropy, stejně tak z kontinentálního šampionátu do 23 let. Mezi dospělými ale na velké akci proklouzla mezi elitu poprvé díky pokusu dlouhému 67,26 m.

„Vůbec jsem netušila, že to je tak daleko. U prvního hodu jsem měla pocit, že se točím moc rychle, tak jsem si druhý chtěla pohlídat. Ale to jsem si zase celou dobu říkala, že jsem pomalá jako šnek. Byla jsem překvapená, kde se tam vzalo 67 metrů,“ přiznávala pětadvacetiletá kladivářka.

Příčinou plochá noha

Postup je pro ni o to cennější, že celou loňskou sezónu promarodila. „V zimě mě začalo bolet koleno při tréninku, pak už i při normální chůzi,“ vzpomíná. Ani léčba nepomáhala. „Trvalo to hrozně dlouho, dvakrát týdně jsem jezdila z Kolína do Střešovic, ale pořád se to nelepšilo a já už nevěděla, co s tím,“ přiznává Šafránková.

„Nakonec jsem v těch Střešovicích tři týdny poležela s babičkami, intenzivně jsme cvičili a musím zaklepat, že to je dobré,“ říká s úlevou. Příčina potíží s kolenem přitom byla na první pohled nečekaná: plochá noha. „Od toho bolel úpon v koleni. Takže teď už bez vložek v botách nechodím, jinak by to bylo zpátky,“ ví.

Teď už se může studentka oboru učitelství pro mateřské školy trénovat opět naplno. „Doufám, že navážu na ty mládežnické roky. Ale to budu muset makat a házet daleko,“ plánuje Šafránková. Nejbližší příležitost bude mít při pátečním finále.

Reklama