Hlavní obsah

Atleti s hladinkou. Takhle se běhá o titul na pivní míli

Praha

Doktor Nešpor by to nepodepsal, provozování sportu pro žízeň ale není zvlášť v amatérských podmínkách nic neobvyklého. Ovšem mistrovství světa v Pivní míli, které ve středu hostil americký Texas, to je přece jen jiná liga. Čtyři čtyřstovky v ostrém tempu, před každou jedno pivo do žaludku a hurá dál. Čas vítěze? Neuvěřitelných pět minut.

V Austinu se konal šampionát v běhu s pitím pivaVideo: Flotrack, Reuters

 
Článek

„Neuvěřitelný zážitek. Podél trati byla zřejmě nejlepší atmosféra, jakou jsem kdy při běhu zažil. Rozhodně to byla nejlepší akce, do jaké jsem kdy šel," pochvaloval si vítězný Kanaďan Corey Gallagher, když na trati položené na autodromu Circuit of Americas v Austinu proťal cílovou pásku v čase 5:00,23 min.

Nejlepší ženou byla Američanka Elizabeth Herndonová, jež výkonem 6:17,76 min. pokořila o deset sekund dosavadní světový rekord. Gallagher svým časem zaostal se evidovaným maximem 4:57,1 min., které v dubnu zaběhl James Nielsen. Cílem v Austinu proběhla i osmdesátiletá Elvira Montesová, jíž se sice nepodařilo vypít určený počet piv, bylo jí ale umožněno závod dokončit. „To byl můj cíl. I když jsem všechna piva nezvládla," líčila v cíli energická stařenka.

Rychlí pijáci vítězí

Bláznivý závod vznikl na konci 80. let v Kanadě a získává na popularitě. Web beermile.com, který neoficiálně shromažďuje časy závodníků, registruje již více než 60 tisíc pivních atletů. Pravidla jsou jednoduchá: při běhu na jednu míli (1600 metrů) na standardní dráze vypít čtyři piva, jinými slovy: pivo a čtyřstovka a pak ještě třikrát.

„Klíčem k úspěchu je schopnost vypít co nejrychleji pivo. Můžete běžet míli celých devět minut, když tam ale umíte kopnout pivo za patnáct sekund, jste dohromady na deseti minutách, a to už je na pivní míli solidní čas," přiblížil jeden z účastníků Kyle Nelson.

Závodníci do sebe musejí dostat pivo s minimálním obsahem alkoholu 5 % a láhve či plechovky musejí mít objem alespoň 0,33 l. Na vypití piva je v cílové rovince vymezená desetimetrová zóna a závodníci, kteří neudrží obsah svého žaludku, musí absolvovat jedno kolo navíc.

Reklama