Hlavní obsah

Odrazí se z Prahy do Pekingu? Dvořáka potěšily šťastné atletické povahy

Praha

Když Tomáš Dvořák dostal před startem halového ME v Praze dotaz od manažera jedné sázkové kanceláře, kolik by čeští atleti mohli vybojovat medailí, odhadl šest. A byl to od šéftrenéra reprezentace přesný tip. „Akorát jsem napsal, že tři zlaté,“ přiznával.

Foto: Sport.cz

Čeští medailisté z halového ME. Zleva Patrik Šorm, Daniel Němeček, Jan Tesař, Pavel Maslák, Jakub Holuša, Eliška Klučinová, Radek Juška a Ladislav Prášil.

Článek

I pro majitele tří titulů mistra světa byl velký šampionát v domácím prostředí zbrusu novou zkušeností. Sám byl zvědav, co provede s psychikou atletů bouřící hala.

Kulisa svazovala i pomáhala

Některé spíše svázala, a tak třeba favorizovaní koulaři Tomáš Staněk s Janem Marcellem končili už v kvalifikaci a ostřílený výškař Jaroslav Bába nevyužil jedinečnou šanci rozšířit svoji medailovou sbírku. „Atmosféra šla trochu pod kůži, byl jsem přemotivovaný,“ posteskl si.

Další v čele se zlatými medailisty Pavlem Maslákem a Jakubem Holušou naopak dokázali energii vroucího kotle zužitkovat ve prospěch svého výkonu. „Jsou šťastné povahy jako Máslo, Holub nebo třeba i výškařka Míša Hrubá, které jsou schopny mentální silou všechny umlátit,“ cenil si Dvořák.

Rekordně početná výprava získala i rekordní počet bodů do hodnocení národů od vzniku samostatného Česka, byť medailově byl o jeden kov úspěšnější Gent 2000. „Jsem spokojený, atleti se tu předvedli v dobrém světle,“ pochvaloval si šéftrenér.

Přidají se i marodi

Čeští atleti vylepšili tři národní rekordy (Jakub Holuša na 1500 m, Eliška Klučinová v pětiboji a mužská čtvrtkařská štafeta) a pokaždé to znamenalo medailový zisk. Dvořákovým přáním je přenést výsledkovou pohodu z Prahy do Pekingu. Tamní Ptačí hnízdo bude hostit v srpnu světový šampionát.

„Tohle byl skvělý odrazový můstek,“ věřil bývalý desetibojař s tím, že se přidají i atleti, kteří před startem halové sezóny doufali v ještě lepší výsledek.

„Jakmile se někdo připravuje na šampionát doma, chce se ukázat a do přípravy dá malinko víc. Občas to malinko přepískli a začalo je zlobit zdraví, ale ono se to neztratí a vrátí se jim to třeba v letní sezóně,“ doufal Dvořák v narážce třeba na vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta nebo tyčkaře Jana Kudličku, jimž přípravu komplikovala zranění.

Kolik medailí vybojují čeští atleti na letním MS v Pekingu?
žádnou
2,4 %
jednu
3,6 %
dvě
12,1 %
tři
28,2 %
čtyři
15,8 %
pět a více
37,9 %
Celkem hlasovalo 3019 čtenářů.

Reklama