Hlavní obsah

Superčasy Rusek Drahotovou nestraší. Vím, že s nimi dokážu závodit, říká

Praha

Jako první z českých atletických es pro mistrovství světa v Pekingu zahájila letní sezónu. A znamenitě. V Luganu vyhrála chodkyně Anežka Drahotová ve svém třetím nejlepším čase kariéry 1:28,52 a bronzová z loňského ME v Curychu se zařadila na šesté místo letošních světových tabulek. Před ní je pět ruských chodkyň ze zimního národního šampionátu v Soči, kde Elvira Alembekovová dokonce překonala světový rekord, ale kvůli nedostatečnému počtu mezinárodních rozhodčích nebyl uznán.

Foto: Sport.cz

Anežka Drahotová na stupních vítězů v Luganu, vpravo druhá Portugalka Vera Santosová, vlevo třetí Polka Agniewska Dygaczová.

Článek

Český rekord jako vloni v Luganu nepřišel, ale suverénní vítězství ano.

Jsem určitě spokojená se startem sezóny i přípravou, která klapla dobře. Výsledný čas mohl být i lepší, trenér mě trochu brzdil, abych pošetřila síly, protože o víkendu se budu účastnit chodecké challenge v Dudincích, kde bude ještě kvalitnější a početnější konkurence.

Nejsou pro vás výkony ruských chodkyň až demotivující? I když jich vinou dopingových trestů řada nezávodí, stále jich je hned několik schopných závodit na úrovni světového rekordu.

Rusky jsou velmi kvalitní, ale na ruském mistrovství se chodí tradičně rychle a já si na mistrovství Evropy v Curychu potvrdila, že i s nimi dokážu závodit. Pro mě je naopak i motivující, když vím, že jsou na tom dobře a já taky. Síly poměříme až na mistrovství světa.

Pomýšlela jste na start i na halovém mistrovství Evropy v Praze v běhu na tři kilometry, ale jediný pokus o limit vám nevyšel. Hodně vás to mrzelo?

Bohužel mi mistrovství republiky vůbec nesedlo, měla jsem trochu potíže se šlachou na noze. Dost mě mrzelo, že jsem si atmosféru v Praze nemohla užít, sledovala jsem aspoň přenosy v televizi a třeba závod Kuby Holuši jsem strašně prožívala. Na druhou stranu jsem mohla odjet dřív na soustředění a udělali jsme víc práce směrem k létu.

I jako chodkyně si ale budete moct zažít pořádný kotel českých fanoušků, pořadatelé Zlaté tretry kvůli vám zařadili závod na tři kilometry…

Na to se opravdu těším, byla bych moc ráda, kdyby se i chůze dostala do podvědomí českých fanoušků. Je super, že bych se tam měla představit, proto ráda závodím i v Poděbradech, kde máme velkou podporu fanoušků.

Jaké jsou vaše nejbližší plány? Dojde i na běžecký půlmaratón a cyklistiku?

Chystám se na pražský půlmaratón, pak je závod v Poděbradech a Evropský pohár v chůzi, uvidíme, jestli mezitím stihneme i nějakou cyklistiku. Bude záležet, jak se budu cítit, abych toho neměla moc. Se světovým šampionátem v cyklistice ale v tuhle chvíli počítáme.

Reklama