Hlavní obsah

Nor Hansen po 16 letech vystřídal Wirze v čele evropské atletiky

Bled

Norský funkcionář Svein Arne Hansen se stal novým prezidentem Evropské atletiky (EA). Na kongresu ve Slovinsku vyhrál volby a vystřídal ve funkci Švýcara Hansjörga Wirze, který vedl evropskou asociaci 16 let. Do třináctičlenné rady EA byl zvolen i předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barbora Špotáková dostává kytku od šéfa svazu Libora Varhaníka.

Článek

Osmašedesátiletý Hansen uspěl hned v prvním volebním kole, v němž dostal 26 z 50 hlasů a porazil další kandidáty Jeana Graciu z Francie a Fina Anttiho Pihlakoskiho. Gracia se pak spolu s Dobrimirem Karamarinovem a Frankem Henselem stal viceprezidentem EA. Jeden z dosavadních místopředsedů asociace Karel Pilný se už o znovuzvolení neucházel, byl jmenován čestným členem rady.

"Uspěl kandidát, kterého volila i Česká republika. Věřím, že pan Hansen využije svůj čtyřletý mandát k tomu, aby dal nový vítr do plachet Evropské atletiky. Věřím, že připraví pro atletiku řešení, která sice nemusejí být úplně jednoduchá, ale zásadně atletiku posílí. Domnívám se, že bude dobrý lídr a těším se na spolupráci s ním," uvedl Varhaník v tiskové zprávě.

V radě je vedle Varhaníka například i bývalá vynikající běžkyně Gabriela Szabová, olympijská vítězka ze Sydney a trojnásobná světová šampionka, která je v současnosti rumunskou ministryní mládeže a sportu.

Varhaník dostal ve volbách do rady 43 hlasů, druhý nejvyšší počet. "Vzhledem k tomu, že to byla má první kandidatura do Rady EA, tak jsem s výsledkem určitě spokojený. Zítra poprvé zasedneme a dojde k dělbě kompetencí," doplnil Varhaník, který je rovněž místopředsedou Českého olympijského výboru.

Reklama