Hlavní obsah

Holuša byl ospalý. V dešti a zimě se nedokázal hecnout

Ostrava

Měl to být souboj Keňana Asbela Kipropa s Čechem Jakubem Holušou. Nakonec jim ale oběma podle pořekadla "když se dva perou, třetí se směje" ukázal na kilometru záda ten třetí vzadu - Polák Marcin Lewandowski. K vítězství na netradiční trati 1000 metrů potřeboval čas 2:17,25, což je letošní světové maximum. „Marcin nás překvapil. Je to ale zkušený závodník a takové běhy umí,“ pochválil soupeře opavský rodák Holuša.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Holuša během atletického mítinku Zlatá tretra 2015.

Článek

Úřadující mistr světa v běhu na 1500 metrů Kiprop doběhl druhý, Holuša až za dalším keňským běžcem Timothy Kitumem čtvrtý. „Všude jsem říkal, že je mi jedno, jaké bude počasí, ale nakonec mi to v té zimě a dešti moc nešlo. Už při rozcvičení, byl jsem takový ospalý, nemohl jsem se hecnout," popisoval Holuša, český halový rekordman na kilometrové trati.

Rekord chtěl pokořit i pod otevřeným nebem. Za výkonem Lukáše Vydry 2:16.56 z roku 1998 ale zaostal téměř o dvě vteřiny (2:18.42 vteřiny). „V úvodu se běželo docela rychlé tempo, ale pak se zpomalilo a závod hodně ovlivnil vítr, chlad i ta nepříjemná voda v první dráze. A i když diváci byli skvělí a hnali nás, neběželo se mi ideálně. Na druhou stranu jsem moc rád, že jsem se na tom novém stadiónu mohl proběhnout," líčil Holuša, který do posledního kola vbíhal mezi nejrychlejšími.

„Při náběhu do posledního kola mě předbíhal Lewandowski, tak jsem se s ním chtěl udržet, ale už to nešlo. Nemohl jsem se do toho dostat, byla to taková údržba. Když jsem chtěl zrychlit, tak to nešlo. Bylo to takové nemastné, neslané," svěřoval se atlet, který se stále potýká s bolavou achilovkou. „Pořád ji cítím. Ideální to není. Vnímám to především na tréninku, v závodě tolik ne. Jsem zvědavý, jak to bude v dalších závodech, jestli se neprojeví, že jsem musel lehce omezovat trénink. Zda třeba neodejde forma dříve," říkal 27letý běžec.

Před necelými dvěma týdny v Šanghaji splnil limit pro start na srpnový atletický šampionát v Pekingu, a tak se může soustředit na ladění formy. „Je dobře, že ho mám, nemusím už nic řešit. Teď bude nejdůležitější se na vrchol sezóny dobře připravit," uvedl Holuša.

Reklama

Související témata: