Hlavní obsah

Půlkařský rekordman Rudisha mění taktiku a znovu myslí na zlato

Peking

Olympijský vítěz v běhu na 800 metrů Keňan David Rudisha má sice na svém kontě šest z osmi nejlepších časů všech dob, ale na mistrovství světa do Pekingu nepřiletěl jako favorit. Vleklé zdravotní problémy mu v posledních třech sezonách zavřely dveře k úspěchům. Přesto věří, že může příští úterý znovu zaútočit na zlato, které získal v roce 2011 na MS v Tegu. Možná i za cenu změněné taktiky a nástupu ze zadních pozic místo svého tradičního stylu start - cíl.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Keňský běžec David Rudisha

Článek

"Zranění potřebuje čas, ale jsem rád, že jsem zpátky. A i když ještě nemám stoprocentní formu, cítím, že se vrací, a jsem připraven znovu bojovat s nejlepšími," řekl Rudisha na tiskové konferenci po příletu do čínské metropole.

V letošních tabulkách figuruje až na osmém místě, a když experti hledají favorita půlky, vyslovují především jméno Nijela Abela z Botswany. Rudisha ho na hrách v Londýně porazil ve světovém rekordu 1:40,91, ale od té doby s ním prohrál šest ze sedmi závodů. I to ho zřejmě přimělo k úvahám o změně taktiky. "Mohu běžet vpředu, ale také útočit zezadu. Bude záležet na tom, jak se bude závod vyvíjet," řekl Rudisha.

Ani Pekingem pro něj sezona neskončí. "Chystám se ještě na dva závody a chci se pokusit o rychlé časy. Asi ne o světový rekord, ale láká mě nejlepší čas roku," řekl Rudisha. Ten drží Amen Tuka z Bosny, který v Monaku zaběhl 1:42,51. Rudisha je zatím o více než sekundu pomalejší.

Reklama

Související témata: