Hlavní obsah

Královna v nejlepších letech. V Riu chci vyhrát, další olympiáda už mě nečeká, tuší Hejnová

Praha

Za pořádně dlouhý den byla parádně odměněna. Překážkářka Zuzana Hejnová v pondělí přiletěla ze soustředění v Jihoafrické republice a spěchala na večerní vyhlášení Sportovce roku, kde podruhé v kariéře převzala korunku pro vítěze tradiční ankety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Atletka Zuzana Hejnová s korunou pro vítěze ankety Sportovec roku 2015.

Článek
Fotogalerie

Jak hektický byl přesun z jihoafrického Potchefstroomu?

Jsem hrozně unavená, u kadeřnice jsem před vyhlášením usínala… V neděli dopoledne jsme ještě trénovali, pak jsme zabalili, jeli na letiště a ve tři letěli přes celou noc. V letadle se moc spát nedalo, přistáli jsme v poledne.

Byla jste nervózní, jestli zvítězíte?

To ne, já si to chtěla hlavně užít a neřešila, kdo vyhraje. Stejně výsledky neovlivním…

Co pro vás znamená, že jste anketu ovládla už podruhé v kariéře?

Je pravda, že moc lidem se to nepovedlo. Už poprvé to bylo super, ale platí, že vždycky je těžší obhájit. Také jsem v nic podobného nedoufala, je to taková třešnička na celé té sezóně.

Být v kůži sportovních novinářů, jak byste hlasovala?

Byla anketa, kdy sportovci hlasovali mezi sebou, a já vyhrála, z čehož jsem měla velkou radost. A přiznám se, že jsem hlasovala pro sebe, stejně to udělalo i pár dalších. Brala jsem to z pohledu, že jsem jako první dokázala obhájit světové zlato na čtvrtce překážek. Po zranění jsem vyhrála mistrovství světa i Diamantovou ligu a nic víc se vlastně u nás vyhrát nedá. Ale je to strašně těžké poměřovat, jiné sporty mají třeba v jeden rok mistrovství světa i Evropy…

Co bylo pro vás nejemotivnějším momentem sezóny? Triumf v Pekingu, nebo už předtím výrazné zlepšení na Diamantové lize v Paříži…

Těžko říct, možná fakt ta Paříž, kde se to zlomilo, zase jsem si začala věřit. Ale pak v Pekingu to bylo také hodně silné, kdy se mi povedlo zlato obhájit.

A kdy vám naopak bylo během roku na dráze nejhůř?

Asi když jsem věřila, že mám na slušný čas, ale pořád jsem nemohla zaběhnout pod 55 sekund. Nebylo snadné zůstat pozitivní a v tréninku dál pracovat. Myslela jsem, že to půjde snáz, ale dopadlo to dobře, i tak byl postavený trénink, jen jsem byla nedočkavá.

Nakolik už se vám třeba při přípravě v Africe honily myšlenky na olympiádu v Riu?

Samozřejmě to v hlavě mám, pro mě bude Rio vrcholem kariéry. Myslím, že jsem v nejlepších letech, žádná další olympiáda už mě asi nečeká. Takže to beru zodpovědně, trénovala jsem dobře a bez bolístek, jde to dobrým směrem.

Asi velký posun oproti loňsku, kdy jste po zranění začínala prakticky od nuly…

S loňskem se to nedá srovnat, to je sto a jedna. Spíš se to pomalu blíží roku 2013, sama jsem z toho byla překvapená. Když se zapracuje na rychlosti, může z toho být rychlá čtvrtka.

Máte v hlavě i myšlenky na světový rekord?

To ne, hlavně na olympiádu, že bych chtěla vyhrát. I když lidi o světovém rekordu mluví, takové výkony nepadají na vrcholných soutěžích, kde se běhají tři kola. Je to daleko, přece jen půl sekundy je ještě hodně.

V Africe tradičně atleti vyrážejí na lví farmu, ale vy už jste ji asi viděla hodněkrát…

Přesně tak. Já většinou byla tak unavená, že jsem se ráda vyspala do oběda, a když bylo volno, spíš jsem se poflakovala…

V sobotu vám bylo devětadvacet, došlo v Africe i na oslavu?

Jen poslední večer jsme si dali víno, večeři a spát. Bylo to fajn, ale měli jsme toho plné zuby.

Říkala jste, že další olympiáda už se vás asi týkat nebude. Jak dlouho chcete závodit?

Určitě bych rok po olympiádě ještě chtěla běžet na mistrovství světa v Londýně, bylo by hezké zakončit kariéru tam, kde jsem získala olympijskou medaili. Pak bude záležet na zdraví, když budu fit, třeba nebude důvod končit.

Umíte si představit návrat po mateřské pauze jako třeba Barbora Špotáková?

To ne. To jde asi snáz v technických disciplínách, nebo když jsou holky mladší…

Pro vás to byl úžasný rok, pro atletiku obecně ale ne. Jak pozorně jste sledovala ruskou dopingovou kauzu?

Teď už nijak zvlášť, občas člověk zaregistroval titulky… Nějak mě to dění nepřekvapilo, doufám, že vyšetřování bude pokračovat.

Svádí to k tomu, že se člověk dívá, kam by se mohl ve výsledcích posunout, kdyby docházelo k diskvalifikacím? I vy jste několikrát skončila třeba za Ruskami…

To vůbec, beru to tak, že mě předběhly a nemá smysl řešit, jak to mou kariéru ovlivnilo. Naopak jsem ráda, že jsem dokázala zvítězit, i když se takové praktiky děly.

Jak dlouho máte teď od atletiky volno?

Asi tři dny, 25. bych měla jít klusat, pak volno a na 27. je plánovaná posilovna.

Bylo složité sehnat dárky, když jste se až teď vracela z Afriky?

To bylo špatné… Něco jsem pořídila, něco objednala přes internet, ale ani jsem ještě nestihla zkontrolovat, co dorazilo.

Reklama